FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amnesty International Hrvatske poziva na dobrovoljnu predaju oružja

ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina) - Amnesty International Hrvatske (AIH)pozvao je danas sve građane koji ilegalno posjeduju oružje da gavrate, a poseban poziv na dobrovoljnu predaju oružja upućen jebraniteljima i članovima udruga oboljelih od PTSP-a.
ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina) - Amnesty International Hrvatske (AIH) pozvao je danas sve građane koji ilegalno posjeduju oružje da ga vrate, a poseban poziv na dobrovoljnu predaju oružja upućen je braniteljima i članovima udruga oboljelih od PTSP-a.

AIH u priopćenju ističe da su nedavna ubojstva triju žena u Petrinji još jednom pokazala da izdavanje dozvola za nošenje oružja te toleriranje posjedovanja oružja psihički oboljelim osobama i obiteljskim nasilnicima nužno dovode do tragedija.

Upozorava da na ovaj i slične slučajeve nasilja policija još nema sustavnog odgovora, a nedopustivom je ocijenila izjavu glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna da se policija nema pravo miješati u slučajeve obiteljskog nasilja dok ono ne eskalira.

"To nije samo puko nerazumijevanje problema nasilja u hrvatskom društvu, već se može shvatiti kao otvoreni poziv nasilnicima i ubojicama da nastave sa svojim zlodjelima", kažu u AIH-u.

AIH pozdravlja, kako ga nazivaju, razuman i hrabar poziv vinkovačke udruge oboljelih od PTSP-a svim braniteljima, a pogotovo oboljelima, da vrate oružje.

Medije pozivaju da potiču promjenu stava javnosti o nasilju, a policiju da počne dizati kaznene i prekršajne prijave protiv nasilnika.

U AIH-u ističu da obiteljskim nasilnicima treba oduzeti oružje i rigorozno kazniti sve koji nisu izvršili reviziju oružanih listova, te kazneno goniti liječnike koji bi se usudili izdati krivotvorenu liječničku dokumentaciju vlasnicima oružja.

Vlada, dodaju, u i izvan zemlje mora promovirati ljudska prava i aktivno se suprostavljati kulturi nasilja nad ženama, oružanom nasilju, te slanju oružja u zemlje u kojima vlada politička represija ili se oružje može koristiti za kršenje ljudskih prava.

AIH poziva sve hrvatske građane da potpišu peticiju za kontrolu oružja na njihovim web stranicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙