FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina: europski embargo na oružje zastario i štetan

PEKING, 6. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Kineski ministar vanjskih poslovaLi Zhaoxing rekao je u nedjelju da je embargo Europske unije naprodaju oružja Kini "zastario, beskoristan i štetan" te da Kina netreba oružje iz EU-a.
PEKING, 6. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing rekao je u nedjelju da je embargo Europske unije na prodaju oružja Kini "zastario, beskoristan i štetan" te da Kina ne treba oružje iz EU-a.

Prema njegovim riječima, taj embargo uveden 1989. nakon što je vojska ugušila prosvjede na trgu Tienanmenu, čin je političke diskriminacije.

"Kina je za miran razvoj. Ne treba nam puno modernoga oružja iz Europske unije", rekao je Li novinarima na godišnjoj sjednici Svekineskog narodnog kongresa.

"Protivimo se političkoj diskriminaciji", dodao je. "Kina je zemlja u razvoju. Štoviše, mi nemamo ni novca za to skupo oružje koje nam je beskorisno".

Političari iz EU-a kažu da će embargo vjerojatno biti ukinut u idućih šest mjeseci, unatoč protivljenju Sjedinjenih Država i skupina za zaštitu ljudskih prava.

Na kraju desetodnevne sjednice Kongres će prihvatiti kontroverzni "antisecesijski zakon" kojim Kina želi spriječiti službenu nezavisnost Tajvana i odrediti pod kojim okolnostima može protiv toga otoka upotrijebiti vojnu silu. No Li tvrdi da taj zakon vjerojatno neće otežati odluku EU-a o embargu na oružje. "To je neutemeljena briga", kaže.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙