FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši nacist Schaefer: Sve sam zaboravio

SANTIAGO, 14. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Bivši nacistički vojnik koji jeu Čileu vodio kult i komunu, a optužen je za višestruke zločine, odzlostavljanja djece do mučenja političkih zatvorenika za režimačileanskog diktatora Augusta Pinocheta, u ponedjeljak je pred sucem uSantiagu rekao da je "sve zaboravio".
SANTIAGO, 14. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Bivši nacistički vojnik koji je u Čileu vodio kult i komunu, a optužen je za višestruke zločine, od zlostavljanja djece do mučenja političkih zatvorenika za režima čileanskog diktatora Augusta Pinocheta, u ponedjeljak je pred sucem u Santiagu rekao da je "sve zaboravio".

List La Tercera objavio je na web stranici da je sudac više od tri sata ispitivao njemačkoga državljanina, 83-godišnjega Paula Schaefera, utemeljitelja i vođu komune Colonia Dignidad.

Prema izvorima toga lista, Schaefer je na pitanja odgovarao na španjolskome i bio je potpuno miran. Kad je morao potpisati izjavu, Schaefer je izjavio: "Sve sam zaboravio", rekao je za te novine jedan izvor sa suđenja.

Schaefer je od 1997. bio u bijegu, a uhićen je prošli tjedan u Argentini i u nedjelju izručen Čileu. Prebačen je u Santiago gdje je nakon liječničkoga pregleda odveden pred suca Joaquina Billarda.

Optužen je za spolno zlostavljanje maloljetnika u Coloniji Dignidad koju je s drugim Nijemcima utemeljio 1961. Ljudi koji su pobjegli iz te komune kažu da je to bila ropska zajednica iz koje članovi nisu smjeli izaći. Navodno su i tjerani na rad bez plaće, a trpjeli su fizičko i psihološko zlostavljanje.

Colonia Dignidad, zajednica bivših nacista, smještena je na oko 6 tisuća hektara u čileanskim Andama, oko 350 kilometara južno od Santiaga.

Službeno, ovo naselje ne postoji od 1. veljače 1991. godine, kada je čileanski predsjednik Patricio Alwyn naredio njegovo raspuštanje. U stvari promijenilo se samo ime: "Colonia" je postala Villa Bavaria.

Postojanje Colonie Dignidad svijetu je 1977. godine otkrila organizacija Amnesty International.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙