FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Kosor pozvala razvojačene branitelje da vrate oružje

ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina) - Ministrica obitelji, branitelja imeđugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor pozvala je danasrazvojačene branitelje da vrate oružje te najavila raspravu opooštrenju uvjeta za dobivanje dozvola za oružje i o suzbijanjuobiteljskog nasilja.
ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina) - Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor pozvala je danas razvojačene branitelje da vrate oružje te najavila raspravu o pooštrenju uvjeta za dobivanje dozvola za oružje i o suzbijanju obiteljskog nasilja.

"Braniteljima, koji su 90-ih godina obranili Hrvatsku, danas doista nije potrebno oružje", kazala je ministrica, komentirajući slučaj trostrukog ubojstva u Petrinji, kada je 37-godišnji umirovljeni policajac Vlastimir Kihalić ubio svoju suprugu i njezine dvije prijateljice.

Ministrica Kosor, koja je danas u povodu uskrsnih blagdana položila vijence kod Križa hrvatskih branitelja i na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, naglasila je da problem s oružjem nije vezan isključivo uz branitelje, nego uz opće uvjete za posjedovanje i nošenje oružja, koje smatra preblagima.

Neprihvatljivo dugim ocijenila je razdoblje od deset godina, koliko po proceduri prođe između dvaju liječničkih pregleda na kojima se utvrđuje sposobnost za posjedovanje ili nošenje oružja.

Ministrica Kosor također je najavila da će na Vladinoj Koordinaciji za ljudska prava, kojoj je na čelu, pokrenuti raspravu o izmjeni zakonske regulative vezane uz nošenje oružja, ali i uz suzbijanje obiteljskog nasilja.

"Očito je da u petrinjskom slučaju nadležne institucije - policija i centar za socijalnu skrb - nisu pravodobno reagirale na upozorenja o dugotrajnom nasilju u obitelji, a što su sukladno propisima trebale učiniti", dodala je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙