FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amnesty traži trenutačno oslobođenje 71 kubanskog disidenta

MADRID, 18. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Međunarodna organizacija zazaštitu ljudskih prava Amnesty International tražila je u petak uMadridu da Havana "odmah oslobodi" 71 kubanskog zatvorenika.
MADRID, 18. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International tražila je u petak u Madridu da Havana "odmah oslobodi" 71 kubanskog zatvorenika.

Amnesty je uputila taj poziv u predstavljanju izvješća "Kuba, 71 zatvornik savjesti čeka slobodu" u kojem nabraja glavne razloge za zabrinutost za stanje kubanskih disidenata u zatvoru.

Objavljivanje izvješća poklopilo se s drugom obljetnicom uhićenja, u ožujku 2003., 75 disidenata koji su osuđeni na zatvorske kazne do 28 godina.

Četrnaest ih je oslobođeno 2004. nakon pritisaka španjolske diplomacije u sklopu Europske unije kako bi EU ublažila sankcije izglasane nakon neviđenog vala uhićenja.

Amnesty poziva Kubu na poštivanje minimalnih pravila o postupanju sa zatvorenicima, na istragu o slučajevima lošeg postupanja, precizirao je istražitelj organizacije za Kubu Gerardo Durcos na konferenciji za novinare.

Izvješće organizacije zaštite ljudskih prava traži također od režima Fidel Castra da ukine smrtnu kaznu.

Dužnosnica Amnesty Interantionala za Španjolsku Giulia Tamayo je naglasila "negativan utjecaj jednostranog embarga kojeg su SAD odredile Kubi, na ljudska prava na tom otoku".

Toj organizaciji je od 1998. zabranjen boravak na Kubi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙