FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice: SAD protiv ukidanja europskog embarga na oružje Kini

PEKING, 21. ožujka 2005. (Hina/AP) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice u ponedjeljak je u Pekingu ponovila američkostajalište prema kojemu se ta zemlja protivi ukidanju europskogembarga na prodaju oružja Kini, javile su ponedjeljak agencije.
PEKING, 21. ožujka 2005. (Hina/AP) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u ponedjeljak je u Pekingu ponovila američko stajalište prema kojemu se ta zemlja protivi ukidanju europskog embarga na prodaju oružja Kini, javile su ponedjeljak agencije.

"Ukidanje embarga na oružje u ovome trenutku ne bi bila dobra poruka", rekla je Rice na konferenciji za novinare održanoj nakon razgovora s kineskim ministrom vanjskih poslova Li Zhaoxingom i drugim visokim dužnosnicima. "S američkog stajališta ... to ne bi bio dobar signal. Mogao bi promijeniti ravnotežu u regiji koja je od posebnog sigurnosnog interesa za Sjedinjene Države", dodala je Rice govoreći o mogućnosti europskog ukidanja embarga na prodaju oružja Kini.

Njezina izjava uslijedila je nakon što je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw ocijenio da nedavne kineske prijetnje Tajvanu o pribjegavanju sili u slučaju službenog odvajanja, kompliciraju proces ukidanja embarga.

Rice je tijekom razgovora s kineskim čelnicima istaknula da će, ukoliko Sjeverna Koreja odbije nastaviti sudjelovati u međunarodnim pregovorima o nuklearnom oružju, Sjedinjene Države i azijski saveznici morati razmotriti "druge opcije", izvijestio je AP.

Tijekom sastanaka održanih u sklopu dvodnevnog posjeta glavnom kineskom gradu američka je državna tajnica od kineskih dužnosnika zatražila više pomoći u nastojanjima da se Sjeverna Koreja ponovno uključi u šestostrane pregovore čiji je krajnji cilj prekinuti program razvoja nuklearnog oružja te zemlje. Ocijenila je da su "šestostrani pregovori jedini način na koji denuklearizacija korejskog poluotoka može postati stvarnost" te je dodala kako Washington nema namjeru napasti Sjevernu Koreju.

Posjet Condoleeze Rice Kini posljednja je etapa njezine jednotjedne turneje po glavnim azijskim gradovima, a prema ocjeni promatrača i najdelikatniji za novu američku državnu tajnicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙