FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan: Otvorena svjetska izložba Expo

TOKIO, 25. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Svjetska izložba Expo otvorena jeu petak u Japanu u pokrajini Aichi, a tijekom dana očekuje se do100.000 posjetitelja.
TOKIO, 25. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Svjetska izložba Expo otvorena je u petak u Japanu u pokrajini Aichi, a tijekom dana očekuje se do 100.000 posjetitelja.

Predsjedavatelj izložbe Soichiro Toyoda je u 9,15 sati po lokalnom vremenu objavio da je izložba otvorena.

Na najvećem od japanskih otoka, Honshu, u pokrajini Aichi, na 173 hektara prekrasne šume prostiru se paviljoni 121 zemalja iz cijelog svijeta, kao i specijalizirani paviljoni organizatora, japanskih pokrajina i velikih japanskih kompanija.

Prema organizatorima do četvrtka ja prodano 8,7 milijuna ulaznica.

Ovo je drugi put da je Japan domaćin svjetske izložbe. Zadnji put je organizirana u Osaki 1970. godine.

Tema ovogodišnjeg Expoa je "Mudrost prirode" i bit će usmjerena na ravnotežu korištenja napredne tehnologije i očuvanja okoliša, a kako bi se olakšao miroljubiv suživot između ljudi i prirode.

Na ovom Expou sudjeluje i Hrvatska čiji je paviljon zasnovan na ideji, planu i metafori solane, a inicijalnu temu - "Kap vode" - koju je kao projektni zadatak postavio Hrvatski nacionalni odbor za EXPO 2005, autori su kulturološki nadogradili u "Kap vode-zrno soli", s obzirom na prepoznatljivu specifičnost hrvatskog krajolika i povijesti solane.

Očekuje se da će ovu izložbu koja će trajati šest mjeseci posjetiti 15 milijuna posjetitelja među kojima 1,5 milijuna stranaca. Expo u Osaki je privukao 64 milijuna ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙