FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prekinuto umjetno hranjenje Terri Schiavo

WASHINGTON, 18. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Liječnici na Floridiprekinuli su u petak umjetno hranjenje žene teško oštećenog mozgazahvaljujući kojem je se 15 godina održavalo na životu, javljaagencija dpa.
WASHINGTON, 18. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Liječnici na Floridi prekinuli su u petak umjetno hranjenje žene teško oštećenog mozga zahvaljujući kojem je se 15 godina održavalo na životu, javlja agencija dpa.

Očekuje se da će bez cjevčice za hranjenje Terri Schiavo (41) umrijeti u roku dva tjedna ili manje.

Uklanjanje cjevčice vrhunac je dramatičnog spora oko prava na smrt koji je privukao pozornost američke javnosti.

Američki sud poništio je u petak poslijepodne raniju sudsku odluku i naložio da cjevčica mora biti uklonjena.

Odluka je donesena nakon što su nesretna žena i ostali u slučaju pozvani na svjedočenje pred Kongresom ne bi li joj se produljio život.

Schiavo je u 26. godini pretrpjela težak srčani udar i otada vegetira. Pravni spor između njezina supruga Michaela, koji tvrdi da mu je ona rekla da bi u slučaju teške ozljede ili bolesti željela umrijeti, no za to nije ostavila pisane upute, i njezinih roditelja, koji ju žele održati na životu, traje već godinama.

Suci su nekoliko puta i ranije stali na stranu Terrijina supruga, ali roditelji nikad nisu odustali od pravne bitke. Hranjenje Terri Schiavo bilo je prekinuto i prije godinu i pol, no nakon šest dana je sudskom intervencijom nastavljeno.

Povodom ovoga zamršenog problema u četvrtak se oglasio i američki predsjednik George W. Bush. "Slučaj Schiavo potiče složena pitanja i dvojbe. Međutim, naše društvo, zakoni i sudovi moraju biti na strani života", poručio je američki predsjednik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙