FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Objavljeni tajni spisi bivšeg kancelara Kohla

BERLIN, 24. ožujka 2005. (Hina) - Ured za obradu spisa tajne policijeDDR-a Stasi, objavio je u četvrtak, nakon dugogodišnjeg pravnog spora,dio spisa koji se odnosi na bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla(Kršćansko demokratska unija CDU).
BERLIN, 24. ožujka 2005. (Hina) - Ured za obradu spisa tajne policije DDR-a Stasi, objavio je u četvrtak, nakon dugogodišnjeg pravnog spora, dio spisa koji se odnosi na bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla (Kršćansko demokratska unija CDU).

Do objave je došlo nakon što je sam Helmut Kohl, koji se godinama protivio objavljivanju, dao svoj pristanak. Iz objavljenih 1000 stranica su izbačeni svi dijelovi koji se odnose na privatni život Helmuta Kohla.

Voditeljica ureda Marianne Birthler izjavila je da od objavljenih spisa "ne treba očekivati senzaciju". Tako spisi ne daju uvida u detalje oko afere s tajnim donacijama CDU-a. Uvid u spise, međutim, može stvoriti dojam o tome na koji način su tajni policajci DDR-a razmišljali i djelovali, rekla je Birthler.

Savezni upravni sud u Berlinu prošlog je ljeta, pozivajući se na pravo privatnosti pojedinca, iznova odlučio da tzv. Kohlovi spisi moraju ostati nedostupni javnosti. Helmut Kohl se dosad žestoko protivio objavljivanju tajnih spisa koji se odnose na njega i njegov rad, ali je u srijedu promijenio svoje mišljenje te dopustio objavljivanja dijela spisa.

Pristup bivšim tajnim spisima Stasija, koji je pratio sve važnije osobe političkog i društvenog života Savezne Republike Njemačke, dopušten je samo novinarima i znanstvenicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙