FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Političari u Madridu o borbi protiv terorizma

ZAGREB/MADRID, 8. ožujka 2005. (Hina) - Uoči prve obljetnice 11-M,terorističkih napada u Madridu 11. ožujka, Međunarodni trodnevnisummit o demokraciji, terorizmu i sigurnosti okupio je u utorak 200političara i stručnjaka iz 55 zemalja, a završnog dana sudjelovat će ihrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
ZAGREB/MADRID, 8. ožujka 2005. (Hina) - Uoči prve obljetnice 11-M, terorističkih napada u Madridu 11. ožujka, Međunarodni trodnevni summit o demokraciji, terorizmu i sigurnosti okupio je u utorak 200 političara i stručnjaka iz 55 zemalja, a završnog dana sudjelovat će i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić, koji je dan nakon njujorških napada 11. rujna 2001., odlučno osudio terorizam kao globalnu prijetnju, trebao bi govoriti na plenarnom dijelu skupa u gradu koji će se pamtiti po najvećem terorističkom napadu u novijoj povijesti Europe sa 192 poginula i više od 1500 ranjenih na 11. ožujka 2004.

Summit, što ga je u utorak otvorio prijestolonasljednik princ Felipe, a zaključit će ga španjolski kralj Juan Carlos, treba donijeti akcijski plan borbe protiv terorizma svim raspoloživim demokratskim sredstvima, takozvanu Madridsku agendu.

Dokument će biti rezultat rasprava o uzrocima terorizma i načinima borbe protiv te globalne pojave kojoj se treba i globalno suprostaviti suradnjom policije, vojske, obavještajnih službi na državnoj i međunarodnoj razini.

Preporuke Agende sadržavat će strategiju obrane na načelima demokracije i jačanjem uloge civilnog društva koje se treba suprotstaviti ekstremistima i nasilnim ideologijama.

U petak će, prema najavi, sudionici sudjelovati u komemoraciji u spomen žrtvama 11. ožujka u eksplozijama deset bombi postavljenih na madridske željeznice.

Hrvatskom predsjedniku bit će to treći posjet Madridu gdje je sudjelovao 2001. na Konferenciji o demokratskoj tranziciji i konsolidaciji kada je donesena Madridska deklaracija o slobodi protiv terorizma, mjesec dana nakon 11. rujna.

Trodnevni ovogodišnji skup organizira Madridski klub, neovisna, nepristrana organizacija od 56 bivših šefova država, posvećena jačanju demokracije u svijetu, na čelu s bivšim brazilskim predsjednikom Fernandom Henriqueom Cardosom i potpredsjednicom Mary Robinson, bivšom predsjednicom Irske.

Među sudionicima su i glavni tajnik UN-a Kofi Annan, bivši američki predsjednik Bill Clinton, marokanski kralj Mohamed VI., glavni tajnik Arapske lige Amr Musa, predsjednici Afganistana Hamid Karzai i Alžira Abdelaziz Bouteflika.

Iz Europe sudjeluju, među ostalima, bivši češki predsjednik Vaclav Havel, slovenski Milan Kučan, bivši njemački kancelar Helmut Kohl, posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov, te donedavni predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙