FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenski David i dva Golijata

LJUBLJANA,22. veljače(Hina) - I Slovenija može proglasiti svojuekološku zonu u sjevernom Jadranu, piše u utorak dnevni list"Primorske novice" iz Kopra u članku pod naslovom "David i dvaGolijata na Jadranu" ocjenjujući i da su slovenski interesi u tompogledu sukobljeni s interesom Italije i Hrvatske ali da nisuneostvarivi.
LJUBLJANA,22. veljače(Hina) - I Slovenija može proglasiti svoju ekološku zonu u sjevernom Jadranu, piše u utorak dnevni list "Primorske novice" iz Kopra u članku pod naslovom "David i dva Golijata na Jadranu" ocjenjujući i da su slovenski interesi u tom pogledu sukobljeni s interesom Italije i Hrvatske ali da nisu neostvarivi.

"Slovensko razmišljanje o ekološkoj zoni u našem komadiću Jadrana izazvalo je pozornost hrvatskih medija koji za Sloveniju ocjenjuju da se nalazi u nepovoljnom zemljopisnom položaju jer njeno teritorijalno more zatvaraju teritorijalna mora Italije i Hrvatske, te da Slovenija zato nema epikontinentalnog pojasa i pravo na proglašenje zaštitnih zona", piše koparski dnevnik.

List dodaje ocjenu bivšeg slovenskog ministra prometa Marka Pavlihe da "mahanje sa slovenskom mini-zonom možda nije najmudrije", ali dodaje: "Koordinate za pristup otvorenom moru točno su definirane u sporazumu Drnovšek-Račan, ali ga Hrvatska nije ratificirala".

Pavliha, sada zastupnik oporbenih liberalnih demokrata u parlamentu, inače stručnjak za pomorsko pravo, prvi je inače prošlog tjedna pozvao sadašnju vladu da reagira na inicijativu Italije za osnivanjem ekološke zone izvan teritorijalnih mora jer bi, kako se tumači u Sloveniji, u slučaju da Italija zonu proglasi i na Jadranu, Slovenija ostala bez izlaza u međunarodne vode, a hrvatski i talijanski brodovi po medijskim interpretacijama mogli bi pod izlikom da vrše ekološki pregled zaustavljati brodove s naftom ili drugim materijalom koji dolaze u luku Kopar.

Pavliha je za "Primorske novice" ocijenio da je još prerano za ocjenjivanje posljedica donošenja talijanskog zakona o proglašenju ekološke zone, ali da slovenska vlada već sada mora razmišljati o načinu zaštite slovenskih interesa.

Slovenija bi sada, tvrdi Pavliha, morala s Italijom isposlovati "poseban status u mogućoj talijanskoj ekološkoj zoni" i to tako da ta zona ne bi važila za članice Europske unije. "Nije nam potrebna ekološka zona nego pravo na otvoreno more koje smo uvijek imali", kaže Pavliha.

U slovenskom ministarstvu vanjskih poslova, piše koparski list, pažljivo prate situaciju i spremni su zaštititi slovenske nacionalne interese iako procjenjuju da je za analizu posljedica eventualnog proglašenja talijanske zone u Jadranu prerano jer je zakonodavna procedura u Rimu na samom početku.

List navodi i izjavu iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se pojašnjava da će Slovenija u proglašenju bilo kakvih zona poštovati međunarodna i europska načela dogovora i usklađivanja interesa. Citira se međutim i mišljenje ministarstva vanjskih poslova Slovenije "da Slovenija ima teritorijalni izlaz na otvoreno more, svoj epikontinentalni pojas i pravo na proglašenje svojih isključivih ekonomskih ili ekoloških zona".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙