FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj do sada evidentirano 35 žrtava trgovine ljudima

VUKOVAR,24. ožujka 2005.(Hina) - Od 2002. godine u Hrvatskoj jeevidentirano 35 žrtava trgovine ljudima, među kojima su i četiri osobemlađe od 18 godina, izviješćeno je danas na konferenciji za novinare uVukovaru, održanoj nakon završetka 5. seminara o suzbijanju trgovineljudima.
VUKOVAR,24. ožujka 2005.(Hina) - Od 2002. godine u Hrvatskoj je evidentirano 35 žrtava trgovine ljudima, među kojima su i četiri osobe mlađe od 18 godina, izviješćeno je danas na konferenciji za novinare u Vukovaru, održanoj nakon završetka 5. seminara o suzbijanju trgovine ljudima.

Seminar je od 21. do 24. ožujka održan u vukovarskom hotelu "Dunav", u organizaciji MUP-a, Državnog odvjetništva RH i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Od 35 do sada evidentiranih žrtava čak njih 19 evidentirano je prošle godine što, kako je rečeno, svjedoči o dobroj povezanosti i radu policijskih službenika.

"U multimodularni projekt suzbijanja trgovine ljudima uključili smo 26 službenika koji su u dosadašnjih pet seminara prošli sustavnu obuku, a sudjelovali su i u nizu radionica i učili na iskustvima drugih zemalja u suzbijanju trgovine ljudima", naglasila je Sandra Veber iz Ravnateljstva policije MUP-a RH.

Cjelokupni projekt završit će se održavanjem završenog, šestog seminara u lipnju ove godine.

Nakon završetka projekta osposobljeni policijski službenici svoje će znanje prenijeti na 1600 domaćih policijskih službenika koji će se također uključiti u projekt suzbijanja trgovine ljudima u RH.

Lovorka Marinović iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) podsjetila je kako su prva istraživanja o suzbijanju trgovine ljudima u Hrvatskoj provedena 2001. i 2002. godine.

"Program koji sada provodimo u RH smatra se u međunarodnoj zajednici jednim od najboljih projekata obuke policijskih službenika za suzbijanje trgovine ljudima", ocijenila je Marinović.

Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovine ljudima RH Luka Mađarić podsjetio je kao je Vlada polovicom prosinca 2004. donijela četverogodišnji Nacionalni program za suzbijanje trgovine ljudima.

"Do ljeta ove godine Vlada bi trebala donijeti i Program za suzbijanje trgovine djecom te niz odluka kojima će se upotpuniti Nacionalni program", najavio je Mađarić dodajući kako u trgovini ljudima djeca čine oko 30 posto žrtava.

Također je izvijestio da su hrvatski sudovi do sada zbog kaznenog dijela trgovine ljudima donijeli tri presude od kojih je jedna pravomoćna.

Jedan je hrvatski državljanin zbog trgovine ljudima osuđen na zatvorsku kaznu od devet godina, dodao je.

Ivica Kostanić iz Policijske uprave šibensko-kninske rekao je kako je Hrvatska i dalje, kada je riječ o trgovini ljudima, zemlja tranzita, ali u određenim slučajevima i odredište.

Podsjetio je kako je na području Policijske uprave šibensko-kninske u posljednje tri godine evidentirano čak šest žrtava trgovine ljudima.

Prema podatcima MUP-a, od 35 žrtava trgovine ljudima evidentiranima u Hrvatskoj od 2002. godine, u deset slučajeva riječ je bila hrvatskim državljankama, a među žrtvama su bile i državljanke BiH, Srbije i Crne Gore, Moldavije, Ukrajine, Rusije, Slovačke, Kameruna i Maroka te trojica rumunjskih državljana.

Julijan Stipišić iz Općinskog državnog odvjetništva u Splitu rekao je kako treba razlikovati trgovinu ljudima od ilegalnog krijumčarenja ljudi.

"Ponekad sudionik ilegalnog krijumčarenja nije svjestan da je u stvari predmet trgovine ljudima sve dok ne dođe na krajnje odredište. Tada se tim osobama oduzimaju putovnice i ostali osobni dokumenti te ih se izlaže psiho-fizičkim zlostavljanjima kako bi se slomio njihov otpor", rekao je Stipišić.

U hotelu "Dunav" danas se održava i Seminar za državne odvjetnike o problematici trgovanja ljudima.

Predavanje o Nacionalnom programu za suzbijanje trgovine ljudima od 2005. do 2008. godine održat će, kako je najavljeno, predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade RH i nacionalni koordinator za suzbijanje trgovine ljudima Luka Mađarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙