FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija OESS-a o suzbijanju trgovine djecom

BEČ, 18. ožujka 2005. (Hina) - Trgovina ljudima spada unajelementarnije kršenje ljudskih prava. To je globalni problem odkojeg nije imuna nijedna država u svijetu, naglasila je u petakotvarajući konferenciju o suzbijanju trgovine djecom posebnapredstavnica OESS-a za suzbijanje trgovine ljudima Helga Konrad.
BEČ, 18. ožujka 2005. (Hina) - Trgovina ljudima spada u najelementarnije kršenje ljudskih prava. To je globalni problem od kojeg nije imuna nijedna država u svijetu, naglasila je u petak otvarajući konferenciju o suzbijanju trgovine djecom posebna predstavnica OESS-a za suzbijanje trgovine ljudima Helga Konrad.

Pozvala je sve države da pojačaju napore i aktivnosti kako bi se ta pojava učinkovitije suzbijala.

Procjenjuje se da je godišnje u svijetu 1,2 milijuna djece, neki čak smatraju do 2 milijuna, izloženo različitim oblicima nasilja, trgovini, seksualnom i radnom iskorištavanju. Ukazuje se i na protuzakonito usvajanje i na prisiljavanje djece na krađu i druga nezakonita djela.

Konrad je naglasila potrebu jačanja međunarodne, nacionalne i regionalne suradnje te jačanja zakonskih okvira i provedbe postojećih zakona i međunarodnih dokumenata na tom području kako bi se postizali bolji rezultati.

Također je kazala da je u državama jugoistočne Europe u posljednje tri godine u stalnom porastu broj djece pogođene trgovinom te da se procjenjuje da u tim državama djeca čine 30 posto trgovine ljudima.

U radu tog skupa koji se održava u organizaciji OESS-a sudjeluje dvjestotinjak sudionika - predstavnika vlada, stručnjaka međunarodnih i nevladinih organizacija. Hrvatsko izaslanstvo u kojem su pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija za multilateralu Tomislav Vidošević, veleposlanik RH pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču Vladimir Matek te predstojnik Vladina Ureda za ljudska prava u RH i nacionalni koordinator za suzbijanje trgovine ljudima Luka Mađerić.

"Hrvatska je učinila puno posljednju godinu kako bi se učinkovitije suzbijala trgovina ljudima, posebice djecom", izjavio je na konferenciji Luka Mađerić i predstavio hrvatski nacionalni program za suzbijanje trgovine ljudima za razdoblje 2005. do 2008. Rekao je također da je u kazneni zakon uvedeno posebno kazneno djelo trgovanja ljudima i ropstva, s posebnim stavkom o djeci. Spomenuo je i zakon o sudovima za mladež kojim se omogućava zaštita malodobnih osoba.

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija za multilateralu i međunarodne organizacije Tomislav Vidošević izjavio je da je Hrvatska borbu protiv trgovine ljudima stavila na sam vrh prioriteta sigurnosne i politike zaštite ljudskih prava.

Zaključak je konferencije da bez snažnog umrežavanja na regionalnoj i globalnoj razini i to predstavnika pravosuđa, državnih odvjetništava, ministarstava unutarnjih poslova te svih institucija nadležnih za brigu o žrtvama, uz ujednačeni zakonodavni okvir, nije moguće učinkovitije djelovati.

Hrvatsko izaslanstvo pozvalo je posebnu izaslanicu OESS-a za suzbijanje trgovine ljudima Helgu Konrad da ponovno posjeti RH da bi nazočila konferenciji o borbi protiv trgovine ljudima koja će se održati u Hrvatskoj prije ljeta, što je Helga Konrad prihvatila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙