FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Polančec: dugoročne reforme traže nacionalni konsenzus

ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatskoj su potrebne temeljitereforme s trajanjem dužim od jednog mandata Vlade, oko njih se morapostići nacionalni konsenzus, a cilj im mora biti poboljšanjetroškovne konkurentnosti gospodarstva, izjavio je danas potpredsjednikVlade za gospodarstvo Damir Polančec.
ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatskoj su potrebne temeljite reforme s trajanjem dužim od jednog mandata Vlade, oko njih se mora postići nacionalni konsenzus, a cilj im mora biti poboljšanje troškovne konkurentnosti gospodarstva, izjavio je danas potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Damir Polančec.

Plan reformi objavit će se početkom druge polovice ove godine, najavio je Polančec nakon sastanka s čelništvom Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Glavni pravci reformi za povećanje konkurentnosti usmjereni su na cjenovnu konkurentnost, koja je danas smanjena zbog visokih financijskih opterećenja gospodarskih subjekata. To se prije svega odnosi, rekao je Polančec, na pokrivanje deficita zdravstvenog i mirovinskog sustava, koji se u znatnom dijelu pokrivaju izdvajanjima realnog sektora kroz doprinose.

Drugim važnim smjerom reformi označio je restrukturiranje gospodarskih grana koja crpe velika proračunska sredstva bez većih učinaka - brodogradnja, željeznica, crna metalurgija i poljoprivreda.

Paralelno s tim reformskim nastojanjima, kaže Polančec, treba investirati u perspektivne industrijske grane. To su, kaže, malo poduzetništvo, turizam, prerađivačka i prehrambena industrija, te reformirani poljoprivredni sektor.

Upitan hoće li država, kako je u nekim slučajevima radila dosad, otpisivati dugovanja pojedinih tvrtki, Polančec je odgovorio da Ministarstvo financija i Hrvatski fond za privatizaciju pripremaju model za rješavanje tih pitanja, na temelju iskustava Slovenije, Češke, Slovačke i Mađarske. Taj bi model, kaže, uskoro trebao biti predstavljen.

Polančec je najavio i skoro rješavanje poteškoća u nekim tvrtkama u kojima država ima vlasnički udjel, poimence navodeći Sunčani Hvar, PPK Valpovo i Petrokemiju Kutina.

Također, najavio je i da će za vrijeme njegova mandata biti izrađena energetska bilanca Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙