FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Raspeća Kristova" - likovna izložba u Vojnom ordinarijatu

ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - U zgradi Vojnog ordinarijata otvorenaje danas izložba likovnih radova pod nazivom "Raspeća Isusova",priopćio je Vojni ordinarijat.
ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - U zgradi Vojnog ordinarijata otvorena je danas izložba likovnih radova pod nazivom "Raspeća Isusova", priopćio je Vojni ordinarijat.

Izložba je sakralnog značaja, a priznati hrvatski likovni umjetnici: Dubravka Babić, Kruno Bošnjak, Rudi Labaš, Lucija Kondo Labaš, Vjera Lalin, Frane Paro, Dimitrije Popović, Zdenka Pozaić, Ljubomir Stahov, Matko Trebotić, Miro Vuco, Branko Vujanović i Šime Vulas izložili su dvadesetak radova.

Tim djelima u različitim tehnikama iz fundusa Galerije "Šovagović" Vojni ordinarijat nastavlja praksu koju je počeo prije Božića da uoči velikih blagdana upriliči izložbu u svojim prostorijama, čime se i djelatnicima i posjetiteljima Ordinarijata svakodnevno omogućuje duhovno uzdizanje kroz sakralne umjetnine kršćanske provenijencije.

Na otvorenju izložbe nazočne je pozdravio generalni vikar mons. Josip Šantić, a mons. Juraj Jezerinac istaknuo je da izložba ima posebno značenje jer nam u korizmenom vremenu svojom tematikom može približiti poruku Isusa Krista. "On je svojom smrću za nas na križu osmislio i naše križeve te je zato križ ili raspelo, kao osnovno obilježje korizmenog vremena u crkvenoj godini, eminentno kršćanski simbol", rekao je.

No znamo, upozorio je vojni biskup, da usporedno s klanjanjem postoji na drugoj strani jak otpor križu, čega je bilo od samoga početka.

Otvarajući izložbu, likovni kritičar Stanko Špoljarić je rekao kako ona - premda se sadržajem uklapa u korizmu - ne spada u slijed uobičajenih izložbi, a pogotovo odudara od trendovske bure umjetnina drukčijega predznaka. "Na ovoj izložbi, pomalo simbolično, dvanaest hrvatskih umjetnika grafikom i crtežom donosi dvanaestu postaju križnoga puta. Rasponi grafičkih tehnika, drvoreza, pa bakropisa, suhe igle i inih dubokog tiska omogućili su minucioznost razrade u ukupnoj dojmljivosti", istaknuo je. Ocijenio je da stvaranje iz uvjerenja u izložbi odražava vitalitet sakralne umjetnosti u Hrvatskoj, čime su umjetnici, uspješno spajajući vještinu i molitvu-meditaciju, stvorili svojevrstan "misal umjetničke iskrenosti".

Izložba će biti otvorena do 12. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙