FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Condoleezza Rice u Japanu prije iznimno važnog posjeta Kini

TOKYO, 18. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice doputovala je u petak u Japan koji je glavni saveznikWashingtona u tom dijelu svijeta, što je četvrta od šest postajatijekom njezina prvog putovanja po Aziji otkako je u siječnjuimenovana na tu dužnost.
TOKYO, 18. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice doputovala je u petak u Japan koji je glavni saveznik Washingtona u tom dijelu svijeta, što je četvrta od šest postaja tijekom njezina prvog putovanja po Aziji otkako je u siječnju imenovana na tu dužnost.

Condoleezza Rice u tokijsku zračnu luku doputovala je iz Islamabada, a nešto prije dolaska izrazila je zadovoljstvo vezama s Japanom, Južnom Korejom, pa čak i s Kinom koje su "bolje no ikad".

"To znači da je SAD u prilici da ostvaruje veoma konstruktivnu zadaću na tom području koje se neobično naglo mijenja, gdje sve jača Kina istodobno znači za regiju nadu, ali i stanoviti izazov", rekla je skupini novinara u zrakoplovu.

Američka državna tajnica treba se tijekom kratkog boravka u Japanu zauzeti kod svojih sugovornika za što skoriji ponovni uvoz američke govedine.

Japan je u utorak dao do znanja da ne kani žuriti s ponovnim uvozom unatoč pritiscima iz Washingtona.

Osim prepirke oko govedine šefica američke diplomacije treba u subotu razgovarati s premijerom Junichirom Koizumijem, ministrom vanjskih poslova Nobutakom Machimurom i ministrom obrane Yoshinorijem Onom o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi.

Prije dolaska u Japan Condoleezza Rice je tijekom putovanja po Aziji posjetila Indiju, Afganistan i Pakistan, a još će posjetiti Južnu Koreju i Kinu koja je najvažnija postaja na njezinu putu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙