FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arapski summit završen dogovorom oko reforme Arapske lige

ALŽIR-ALŽIR-SUMMITArapski summit završen dogovorom oko reforme Arapske ligeALŽIR, 23. ožujka 2005. (Hina/dpa/AFP) - Arapski čelnici okončali su usrijedu dvodnevni summit dogovorom oko nužnosti da se provede reformaArapske lige, što se posebice odnosi na proceduru donošenja odluka.
ALŽIR, 23. ožujka 2005. (Hina/dpa/AFP) - Arapski čelnici okončali su u srijedu dvodnevni summit dogovorom oko nužnosti da se provede reforma Arapske lige, što se posebice odnosi na proceduru donošenja odluka.

U završnom zaključku summita spominje se donošenje odluka natpolovičnom većinom za tekuće stvari i dvotrećinskom većinom za stvari od velikog interesa, dok je do sada vladalo pravilo konsenzusa. Pravilo konsenzusa bilo je određeno Poveljom Arapske lige iz 1945. U zaključku se također spominje i uspostava prijelaznog panarapskog parlamenta u kojem bi sjedila po četiri izabrana predstavnika iz svake zemlje.

Predloženo je da se osnuje odbor arapskih zemalja koji bi razmotrio mirovni plan za Bliski istok koji je 2002. godine predložila Saudijska Arabija. U njemu se traži povlačenje Izraela na granice iz 1967., omogućavanje povratka palestinskih izbjeglica i proglašenje Jeruzalema palestinskom prijestolnicom.

Kao što je bilo i očekivano, arapski vođe nisu raspravljali o libanonskoj suverenosti, ne spominjući ni sirijsko povlačenje. Umjesto toga izrazili su "apsolutnu solidarnost sa Sirijom" i naglasili važnost međunarodnog dijaloga s tom zemljom. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan izrazio je zadovoljstvo što je sirijski predsjednik Bashar Assad pokazao odlučnost da provede rezoluciju UN-a 1559 o povlačenju sirijskih postrojba iz Libanona.

Zemlja domaćin predložila je postavljanje arapskog satelita koji bi motrio okoliš i otkrivao prirodne katastrofe.

Na ovogodišnjem arapskom summitu okupili su se svjetski dužnosnici, među kojima su, osim Annana, bili zapaženi povjerenik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana, španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, talijanski zamjenik premijera Marco Follini i francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙