FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Alžiru počeo dvodnevni arapski summit

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Čelnici arapskih zemlja počeli su uutorak u Alžiru dvodnevni summit kojim će dominirati obnavljanjemirovne ponude Izraelu, potpora Iraku i političke reforme u arapskomsvijetu, javljaju agencije.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Čelnici arapskih zemlja počeli su u utorak u Alžiru dvodnevni summit kojim će dominirati obnavljanje mirovne ponude Izraelu, potpora Iraku i političke reforme u arapskom svijetu, javljaju agencije.

Trinaest čelnika iz 22 zemlje članice Arapske lige - Alžira, Djibutija, Egipta, Iraka, Libije, Mauritanije, Maroka, Katara, Somalije, Sudana, Sirije i Tunisa te palestinski predsjednik - nazočili su na svečanosti otvaranja u Alžiru, dok su druge zemlje poslale svoje visoke predstavnike.

Tuniski predsjednik Zine al Abidine Ben Ali, predsjedavatelj prošlogodišnjeg summita, otvorio je summit pozivom na molitvu za pokojne palestinskog čelnika Jasera Arafata i bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja

Sudionici summita će potvrditi 16 rezolucija koje su usvojili ministri vanjskih poslova, a posebno jordanski prijedlog rezolucije koja poziva na reaktiviranje mirovnog plana usvojenog na summitu u Bejrutu 2002. godine.

"To je kolektivna ponuda mira i normalizacije odnosa Izraelu u zamjenu za povrat arapskih prava", kazao je glavni tajnik Arapaske lige Amr Musa. Izrael pak smatra da bi arapske države, prenosi Reuters, trebale početi pregovore bez postavljanja uvjeta. Sjedinjene Države podržavaju izraelsko stajalište da bi Izrael i njeni susjedi trebali dogovoriti granice kroz pregovore.

Taj plan, dodaje Reuters, ne sprečava pojedine zemlje da normaliziraju odnose s Izraelom, ali su do sada jedino to učinili Egipat i Jordan koji su poslali svoje veleposlanike u tu zemlju.

Alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika kazao je, kako javlja AFP, da mir s Izraelom predstavlja "stratešku opciju za arapski svijet, ali na temelju razmjene mira za okupirane teritorije.

"Potrebno je snažno potvrditi da je mir s Izraelom strateški izbor cijelog arapskog svijeta", izjavio je alžirski predsjednik dodajući kako je arapski plan što ga je iznijela Saudijska Arabija, a prihvaćen je na arapskom summitu u Bejrutu, "utemeljen na načelu zamjene zemlja za mir".

"Taj plan predviđa potpuno povlačenje Izraela na područje unutar granica iz lipnja 1967. u zamjenu za globalni mir", rekao je Bouteflika.

Što se Iraka tiče, Bagdad će pozvati arapske zemlje da "izađu iz inercije prema njemu" dok će iračka vlada biti osnovana za nekoliko dana, kazao je za agenciju France Presse irački ministar vanjskih poslova.

Šefovi država razgovarat će i o političkim reformama na koje su se obvezali na summitu u Tunisu prošle godine.

Glavni tajnik Arapske lige je upozorio da reforme nisu moguće bez financijske pomoći.

"Reforme unutar Arapske lige ne mogu uspjeti bez političke volje i bez financijskih sredstava da ih se provede", kazao je Musa na otvaranju summita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙