FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski Odbor za manjine protiv izmjena Izbornog zakona za lokalne izbore

ZAGREB,16. ožujka(Hina) - Saborski Odbor za ljudska prava i pravanacionalnih manjina predložit će Saboru da Vladi vrati na doraduprijedlog izmjena Izbornog zakona za lokalne izbore, odlučili su danasčlanovi Odbora, ocjenjujući da bi vezivanje prava glasa za "stvarnoprebivalište" u nepovoljan položaj dovelo izbjeglice i prognanike.
ZAGREB,16. ožujka(Hina) - Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina predložit će Saboru da Vladi vrati na doradu prijedlog izmjena Izbornog zakona za lokalne izbore, odlučili su danas članovi Odbora, ocjenjujući da bi vezivanje prava glasa za "stvarno prebivalište" u nepovoljan položaj dovelo izbjeglice i prognanike.

Na sjednici je upozoreno i da je nejasno kako će se primjenjivati institut "stvarnog prebivališta", koji pravo glasa na lokalnim izborima priznaje samo građanima koji imaju prijavljeno prebivalište, ali i stvarno prebivaju u jedinici lokalne samouprave u kojoj glasuju.

"Policija će morati ići od kuće do kuće, kao inkvizicija, i legitimirati sve građane", upozorio je vanjski član Odbora Simo Rajić.

Rajić smatra i da je to rješenje predloženo "u funkciji trenutačne politike i izbornog inženjeringa", te da će diskriminirati izbjegle Srbe koji imaju prebivalište u RH.

Zamjenik državnog tajnika za središnju upravu Pavao Matačić tvrdi, pak, da nije riječ o diskriminaciji, budući da bi stvarni boravak u nekoj općini ili gradu morali dokazivati svi birači, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby ocijenio je da Hrvatskoj trebaju značajne izmjene izbornog zakonodavstva, koje, smatra, treba provesti objedinjeno za sve izborne zakone, a ne postupno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙