FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na svjedočenje pred povjerenstvo za Lenac bit će pozvani Kovačev, Adrović, Dolački

ZAGREB,23. veljače(Hina) - Predsjednik Uprave HBOR-a Antun Kovačev,direktor Raiffeisen banke za Hrvatsku Zdenko Adrović, bivši savjetnikDamira Vrhovnika za privatizaciju Tin Dolački bit će pozvani nasvjedočenje pred saborskim Istražnim povjerenstvom za riječki ViktorLenac, zaključilo je danas Povjerenstvo.
ZAGREB,23. veljače(Hina) - Predsjednik Uprave HBOR-a Antun Kovačev, direktor Raiffeisen banke za Hrvatsku Zdenko Adrović, bivši savjetnik Damira Vrhovnika za privatizaciju Tin Dolački bit će pozvani na svjedočenje pred saborskim Istražnim povjerenstvom za riječki Viktor Lenac, zaključilo je danas Povjerenstvo.

Poziv će se uputiti i guverneru HNB-a Željku Rohatinskom, koji je dao mišljenje da Riječka banka nije obvezna Povjerenstvu dati podatke o računima bivšeg direktora Lenca Damira Vrhovnika.

Pred saborskim istražiteljima danas je svjedočila bivša sutkinja Općinskog suda u Rijeci Goranka Lovrić, koja je u veljači '95 potpisala rješenje o uknjižbi Lenca na pomorskom dobru.

Ustvrdila je da je postupala po tada važećim propisima, da rješenje o Lenčevoj uknjižbi ne pamti ni po čemu posebno, da ni od koga nije bilo pritisaka da se uknjižba obavi žurno.

Izbjegla je izravno odgovoriti na više puta ponovljeni upit može li se na pomorskom dobru stjecati vlasništvo i upisivati hipoteka, a bez rezultata je ostalo nastojanje istražitelja da navede barem još jedan primjer uknjižbe vlasništva na pomorskom dobru.

Lovrić nije objasnila ni kako je bilo moguće da od zaprimanja Lenčeva predmeta do potpisivanje rješenja protekne samo tjedan, tim više što se radilo o jednom od najsloženijih slučajeva.

Možda je to stoga, kaže, što je Lenac bio rijetko uspješna tvrtka, što je njeno poslovanje bilo u interesu građana Rijeke.

Kako se Lovrić u više navrata izgovarala da se ne sjeća baš svega oko uknjižbe, Branimir Glavaš (HDZ) joj je uzvratio da nije knjižila kokošinjac, nego ogromnu tvrtku, te da takvim odgovorima nastoji spriječiti Povjerenstvo da dođe do konkretnih zaključaka.

Glavaš se prisjetio da su od amnezije patili i drugi svjedoci, te ustvrdio kako je razlog tomu to što su ih određeni ljudi instruirali što će i kako odgovarati, a sve s ciljem da saborski istražitelji ne rasvijetle sve što se u Lencu događalo od 1992.

Povjerenstvo je suglasilo da će od predsjednika Sabora Vladimira Šeksa zatražiti da odobri 119 tisuća kuna plus PDV tvrtki Codex Sortium koja će rekonstruirati knjigu dionica, odnosno promjene u vlasničkoj strukturi tog brodogradilišta.

O jamstvima države davanim privatnom riječkom brodogradilištu sutra će svjedočiti bivši premijer Ivica Račan, potpredsjednik Vlade Slavko Linić i ministar financija Mato Crkvenac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙