FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trećina hrvatskih studenata medicine spremna je iseliti se ako ne dobije željenu specijalizaciju

ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Studenti završne godine medicinskogstudija u Hrvatskoj najčešće priželjkuju specijalizaciju iz internemedicine, pedijatrije ili kirurgije, a trećina njih sklona je iselitise iz Hrvatske ako ne uspije dobiti željenu specijalizaciju, pokazujeistraživanje objavljeno u siječanjskom broju časopisa Croatian MedicalJournal.
ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Studenti završne godine medicinskog studija u Hrvatskoj najčešće priželjkuju specijalizaciju iz interne medicine, pedijatrije ili kirurgije, a trećina njih sklona je iseliti se iz Hrvatske ako ne uspije dobiti željenu specijalizaciju, pokazuje istraživanje objavljeno u siječanjskom broju časopisa Croatian Medical Journal.

To je utvrđeno anketiranjem studenata medicinskih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu od listopada 2003. do siječnja 2004., a sudjelovalo je 312 (76 posto) od ukupno 408 studenata završne godine.

Ukupno 137 studenata (44 posto) ne očekuje da će u Hrvatskoj dobiti željenu specijalizaciju, a njih čak 104, što je trećina od ukupnog broja studenata završne godine, reklo je da razmišlja o odlasku iz Hrvatske ako se ne budu mogli baviti područjem medicine koje ih posebno zanima.

Ti studenti najradije bi iselili u Europsku uniju, a najčešće spominjana država bila je Slovenija. Kao razlozi moguće emigracije uglavnom se navode bolja zarada i dobivanje posla, a nešto rjeđe bolja organizacija zdravstvenog sustava, bolje mogućnosti napretka u karijeri i više poštovanja prema medicinskoj profesiji u društvu.

Istraživanje su uz pomoć studenata medicinskih fakulteta proveli Ivana Kalčić i Ozren Polašek iz Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, Ivana Kraljević iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Goran Krakar iz Klinike za dječje bolesti.

Većina studenata završne godine, njih 89 posto, ima sklonost prema određenoj specijalizaciji, a najčešći razlozi za odabir određene specijalizacije bili su ambicija i kvaliteta života.

S obzirom na spol, studenti su skloniji kirurgiji i ortopediji, a studentice ginekologiji i pedijatriji.

Istraživači pritom ističu kako za razliku od nekih drugih zemalja, na medicinskim fakultetima u Hrvatskoj studira više žena nego muškaraca, pa je tako u Zagrebu broj studentica više nego dvostruko veći od studenata.

Autori istraživanja upozoravaju da je iseljavanje zdravstvenih djelatnika iz zemalja u razvoju, kao i iz istočnih u zapadne države Europske unije, globalni problem koji bi mogao zahvatiti i Hrvatsku, na što upućuju i rezultati ankete među budućim liječnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙