FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 15. ožujka 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 15. ožujka 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Muškarac u čijoj se utrobi razvijao golemi, 25 kilograma težak tumor, deset je godina od britanskih liječnika slušao kritike i savjete da treba smršaviti jer je "opasno debeo", prenio je u ponedjeljak BBC. Trevor Smithson, 53-godišnji aeronautički inženjer, čiji je maligni tumor konačno otkriven na specijalističkoj klinici u Londonu i potom odstranjen, rekao je da će tužiti lokalnu bolnicu čiji liječnici u više od devet godina nisi uspjeli otkriti tako vidljiv tumor. Liječnici su se cijelo vrijeme oglušavali na njegove pritužbe da trpi strašne bolove i ima velikih problema s cirkulacijom. "Toliko im nije bilo stalo da nikada nisu pomislili da bi trebalo skenirati", kazao je Smithson. Tumor je narastao tako velik da je pomaknuo neke unutarnje organe, zbog čega je Smithson izgubio jedan bubreg i dio debelog crijeva, a lijeva strana mu je paralizirana. U razgovoru za postaju izjavio je da je "imao sreće" jer se tumor razvijao jako sporo.

FRANKFURT - Tvorac klonirane ovce "Dolly" britanski istraživač Ian Wilmut primio je u ponedjeljak u Frankfurtu nagradu Paul Ehrilch i Ludwig Darmstaedter vrijednu 100.000 eura, objavila je zaklada Paul Ehrilch. Eksperimenti tog istraživača otvorili su put kloniranju prvog sisavca, ističe Zaklada čija je nagrada jedna od najuglednijih u Njemačkoj. U govoru održanom u čast dobitniku nagrade njemački znanstvenik Bernard Fleckenstein je ocijenio da je tvorac Dolly "izazvao znanstvenu revoluciju koja će imati važne posljedice na budućnost biomedicine". Dvadesetak protivnika kloniranja koji su nosili maske ovce i laboratorijske kombinezone prosvjedovali su ispred zgrade gdje je održana svečanost. "U Njemačkoj bi Wilmut bio uhićen kada bi učinio to što je učinio u Velikoj Britaniji", uzvikivali su demonstranti.

PARIZ - Najviša zgrada u Francuskoj, pariški toranj Montparnasse, u svojoj konstrukciji sadrži toliko azbesta da predstavlja opasnost po zdravlje posjetitelja i zaposlenika, pišu u ponedjeljak francuski mediji. Po dnevnom listu Le Parisien, u tehničkoj ekspertizi koja je upravo predstavljena stanarima 59-erokatnice kaže se da se tragovi kancerogenog azbesta mogu pronaći posvuda, iza spuštenih stropova većine ureda, u hodnicima i u temeljima. U nedjelju je list Journal du Dimanche objavio da su prostori, prema inicijalnoj analizi provedenoj 1996. i 1997., klasificirani u kategoriju 3, koja predstavlja najveću razinu zagađenja azbestom.

OSLO - Norveški studenti manje su ambiciozni od svojih kolega u ostalim skandinavskim zemljama, a stanovništvo je općenito nesklono izgradnji karijere nauštrb privatnog života, pokazuje studija objavljena u ponedjeljak. Samo 29 posto norveških studenata u istraživanju je iskazalo želju da bude na rukovodećim mjestima za 10 do 15 godina, dok istu želju ima 39 posto studenata u Danskoj i 40 posto u Švedskoj. U drugom istraživanju, samo 13 posto Norvežana kazalo je da ima želju prepustiti dio slobodnog vremena građenju karijere. Još niže brojke - 6 posto i 9 posto - istraživački je tim dobio kao odgovor na pitanje bi li se odrekli vremena provedenog s obitelji i s prijateljima kako bi se više posvetili poslu.

ANKARA - Turska će do 2014. izvršiti sve potrebne pripreme za slanje svog prvog astronauta u orbitu oko naše planete, a satelit i raketa, koji će odnijeti prvog Turčina u svemir, bit će djelo ovdašnjih znanstvenika. Uključivanje Turske u svemirska istraživanja razmatrano je ovih dana na sastanku Visoke tehnološke komisije za znanost i Nacionalne institucije za istraživanje svemira. Odlučeno je da se Centar za istraživanje svemira ustanovi još ove godine. Prema zaključima tog skupa, prva obuka turskog astronauta započet će 2008. Za potrebe turskog svemirskog programa iz državnog proračuna bit će izdvojeno blizu 1,5 milijardi dolara. Pored istraživačkih aktivnosti, "turski svemirci" motrit će na kontrolu sigurnosti nacionalnih granica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙