FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Zbornik "Muka kao nepresušno nadahnuće kulture - Vukovar kao paradigma muke"

ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) -
ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) -

Zbornik "Muka kao nepresušno nadahnuće kulture - Vukovar kao paradigma muke" predstavljen je danas u Društvu hrvatskih književnika na tradicionalnoj tribini "Lirika Velikog petka".

U Zborniku su objavljeni radovi s istoimenog međunarodnog skupa koji je, u sklopu manifestacije Pasionska baština, održan u travnju prošle godine u Vukovaru.

Bibličar Adalbert Rebić istaknuo je važnost tog četvrtog Zbornika što ga je u 15 godina djelovanja objavila Udruga Pasionska baština.

Podijeljen je u pet poglavlja u kojima su objavljene povijesne, književne, teološke, likovne i glazbene teme nadahnute Kristovom mukom te posebno poglavlje "Vukovar kao paradigma muke".

Rebić je naglasio kako je Vukovar pravo mjesto održavanja spomenutoga skupa, mjesto patnje i trpljenja hrvatskoga naroda, ali i mjesto pomirenja.

"Hrvatska ima pravo ispričati sve što se dogodilo u Vukovaru jer je za Hrvate Vukovar ono što je Izrael za izabrani narod, koji je doživio svoje biblijsko progonstvo. Domovinski rat također je simbol biblijskog progonstva na kraju 20. stoljeća", rekao je Adalbert Rebić.

Također je istaknuo kako su, "unatoč svemu što se dogodilo u Vukovaru, autori tekstova pokazali da su Hrvati narod koji zna graditi mostove i suživot na ovim prostorima".

Akademik Ante Stamać pohvalio je izlazak Zbornika, podsjetivši koliko je tekstova u hrvatskoj književnosti od najranijih vremena inspirirano temom Kristove muke.

Naglasio je da je posebno poglavlje u hrvatskoj kulturi pasionsko blago, bez kojega se ne može zamisliti hrvatska kulturna baština. "Pasionska baština i dalje će živjeti u ovom narodu, i upravo po toj baštini dio smo europske tradicije kojoj možemo zahvaliti na opstanku u zajednici europskih naroda", rekao je Stamać.

Akademik Josip Bratulić kazao je kako je "Kristova muka put svakoga čovjeka". "Znak križa duboko je utisnut u naš jezik, a svjesni smo koliko križ određuje sudbinu svakog pojedinca", naglasio je, uz ostalo, akademik Bratulić.

Umjetnički voditelj udruge Pasionska baština Jozo Čikeš najavio ja da će se dogodine ovakav skup održati u Boki kotorskoj.

Na današnjoj tribini predstavljena je i knjižica "Put križa" francuskog pisca Paula Claudela.

O knjižici je govorio Božidar Petrač koji je podsjetio da je blaženi Ivan Merz otkrio to djelo zanimajući se za važnost liturgije u djelima francuskih pisaca. Djelce je preveo 1921., a godinu dana kasnije knjižicu je objavila Družba Isusova u glasilu "Život". Najnovije izdanje ove je godine objavio Glas koncila, a postaje križnoga puta likovno je obogatio slikar Luka Petrač.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙