FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena "Pasionska baština"

ZAGREB, 12. ožujka 2005. (Hina) - U Muzeju Mimari večeras je otvorena"Pasionska baština" na kojoj sudjeluju mnogobrojni umjetnici vezani uzglazbu, likovnu umjetnost i literaturu, čija su djela inspiriranamukom, smrti i Kristovim uskrsnućem.
ZAGREB, 12. ožujka 2005. (Hina) - U Muzeju Mimari večeras je otvorena "Pasionska baština" na kojoj sudjeluju mnogobrojni umjetnici vezani uz glazbu, likovnu umjetnost i literaturu, čija su djela inspirirana mukom, smrti i Kristovim uskrsnućem.

"Pasionska baština" održava se već 14 godina pod pokroviteljstvom zagrebačke Gradske skupštine, a ove će godine trajati do 28. ožujka.

Otvarajući "Pasionsku baštinu", predsjednica Gradske skupštine Morana Paliković-Gruden rekla je kako te svečanosti iz godine u godinu pružaju obilje sadržaja u kojima umjetnici kroz različite žanrove iskazuju drevnost, slojevitost, mnogostruku vrijednost i suvremene oblike štovanja Uskrsa, najvećega kršćanskog blagdana.

U ime pokrovitelja, posebice je pozdravila sudionike i organizatore "Pasionske baštine", sunarodnjake iz drugih zemalja te goste i umjetnike iz inozemstva, ističući važnost te manifestacije, koja je pravi uvod u proslavu Uskrsa.

O važnosti "Pasionske baštine" govorili su i njezin umjetnički direktor Jozo Čikeš te ravnatelj Muzeja Mimare Tugomir Lukšić. Večeras je otvorena Treća natječajna izložba "Pasionske baštine" pod nazivom "Pasionski motivi". Prvu nagradu dobio je Neno Mikulić, drugu Josip Mijić, a treću Nikola Vučković.

Većina sudionika te izložbe završili su Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a neki od njih su i sudionici poslijediplomskog smjera ARS "Sacra".

"Pasionska baština" i ove je godine ispunjena mnogim programima, koncertima o Kristovoj muci i smrti, izložbama, tribinama o Križnom putu, te tradicionalnim predstavljanjem lirike Velikog petka.

Ove godine bit će to predstavljanje zbornika pod nazivom "Vukovar kao paradigma Muke".

"Pasionska baština" završava 28. ožujka svečanim uskrsnim koncertom u Hrvatskome glazbenom zavodu. Na njemu će nastupiti solisti Marijinskog teatra iz Petrograda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙