FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Do 28. ožujka "Pasionska baština"

ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - U muzeju Mimara otvorena je u subotunavečer "Pasionska baština" na kojoj sudjeluju mnogobrojni umjetnicivezani uz glazbu, likovnu umjetnost i literaturu, čija su djelainspirirana mukom, smrti i Kristovim uskrsnućem.
ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - U muzeju Mimara otvorena je u subotu navečer "Pasionska baština" na kojoj sudjeluju mnogobrojni umjetnici vezani uz glazbu, likovnu umjetnost i literaturu, čija su djela inspirirana mukom, smrti i Kristovim uskrsnućem.

"Pasionska baština" održava se već 14 godina pod pokroviteljstvom zagrebačke Gradske skupštine, a ove će godine trajati do 28. ožujka.

Otvarajući "Pasionsku baštinu", predsjednica Gradske skupštine Morana Paliković-Gruden rekla je kako te svečanosti iz godine u godinu pružaju obilje sadržaja u kojima umjetnici kroz različite žanrove iskazuju drevnost, slojevitost, mnogostruku vrijednost i suvremene oblike štovanja Uskrsa, najvećega kršćanskog blagdana.

U ime pokrovitelja, posebice je pozdravila sudionike i organizatore "Pasionske baštine", sunarodnjake iz drugih zemalja, te goste i umjetnike iz inozemstva - ističući važnost te manifestacije, koja je pravi uvod u proslavu Uskrsa.

O važnosti "Pasionske baštine" govorili su i njezin umjetnički direktor Jozo Čikeš, te ravnatelj Muzeja Mimare Tugomir Lukšić. U subotu je otvorena Treća natječajna izložba "Pasionske baštine" pod nazivom "Pasionski motivi". Prvu nagradu dobio je Neno Mikulić, drugu Josip Mijić, a treću Nikola Vučković.

Većina sudionika te izložbe završili su Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a neki od njih su i sudionici poslijediplomskog smjera ARS "Sacra".

"Pasionska baština" i ove je godine ispunjena mnogim programima, koncertima o Kristovoj muci i smrti, izložbama, tribinama o Križnom putu, te tradicionalnim predstavljanjem lirike Velikog petka.

Ove godine bit će predstavljen zbornik pod nazivom "Vukovar kao paradigma Muke".

"Pasionska baština" završava 28. ožujka svečanim uskrsnim koncertom u Hrvatskome glazbenom zavodu. Na njemu će nastupiti solisti Marijinskog teatra iz Petrograda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙