FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žirjani peticijom traže zaštitu uvale Stupice

ŠIBENIK, 4. ožujka 2005. (Hina) - Predstavnici ekološke udruge "Žir" saŽirja predali su danas županijskoj upravi u Šibeniku peticiju s 1044potpisa i zahtjevom da se šire područje uvale Stupice na jugoistočnomdijelu otoka proglasi zaštićenim prirodnim krajolikom.
ŠIBENIK, 4. ožujka 2005. (Hina) - Predstavnici ekološke udruge "Žir" sa Žirja predali su danas županijskoj upravi u Šibeniku peticiju s 1044 potpisa i zahtjevom da se šire područje uvale Stupice na jugoistočnom dijelu otoka proglasi zaštićenim prirodnim krajolikom.

Osim Žirjana, peticiju su potpisali i stručnjaci sa zagrebačkog i zadarskog geografskog sveučilišnog odjela, izjavio je Hini predsjednik "Žira" Jadran Kale.

Peticijom tražimo od Županijske skupštine pokretanje izrade elaborata, rekao je Kale dodajući da se zahtjev za zaštitom krajolika uvale Stupice temelji na Zakonu o zaštiti prirode i na prostornim planovima, koji su, kako je rekao, već doneseni, ali do danas nikakav postupak zaštite nije počeo.

Napominje i da su svi relevantni podaci objavljeni još prije deset godina u zborniku "Žirajski libar".

Rekao je da je zemljište uvale Stupice u kolektivnom vlasništvu mještana Žirja, a da ga je dijelom koristila bivša JNA.

Na području uvale Stupice nalazi se i dio terena za koji je država prošle godine kod Državnog odvjetništva pokrenula postupak uknjižbe vlasništva. Hrvatska država, odnosno Ministarstvo obrane, traži uknjiženje na ukupno 470 tisuća četvornih metara zemljišta na različitim dijelovima otoka Žirja kojim se više od 50 godina koristila vojska.

Žirjani su zahtijevali odbacivanje tužbi, tvrdeći da su sporne parcele njihovo vlasništvo. Parnica na Općinskom sudu u Šibeniku još nije završena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙