FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Repsol predvodio pad cijena europskih dionica

LONDON/FRANKFURT , 22. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Europske dioniceu utorak su pojeftinile, predvođene španjolskom naftnom kompanijomRepsol nakon objave razočaravajućih poslovnih rezultata.
LONDON/FRANKFURT , 22. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Europske dionice u utorak su pojeftinile, predvođene španjolskom naftnom kompanijom Repsol nakon objave razočaravajućih poslovnih rezultata.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio gotovo 0,9 posto, na 5.017 bodova. Frankfurtski DAX potonuo je oko jedan posto, spustivši se na 4.309 bodova.

Najveća španjolska naftna kompanija Repsol izvijestila je o 3,5-postotnom padu dobiti u 2004. na 1,95 milijardi eura zbog velikih izvanrednih troškova, što je daleko ispod očekivanja. Njezine su dionice pojeftinile 2,5 posto.

Na strani gubitnika bio je i nizozemski proizvođač piva Heineken, čije su dionice oslabile za 0,34 posto nakon što je objavio da mu je dobit smanjena za trećinu u 2004. te upozorio na daljnja smanjenja u ovoj godini.

Ulagači su također uznemireni zbog pada tečaja dolara prema euru na najnižu razinu u zadnjih pet tjedana, strahujući da bi slabiji dolar mogao pritisnuti profitne margine izvoznika u SAD.

Na strani gospodarskih izvješća tržišta čekaju američki podatak o povjerenju potrošača. "Očekuje se da će najnoviji podatak instituta Conference Bord pokazati pad očekivanja potrošača, no trebala bi ostati konzistentna sa snažnom osobnom potrošnjom", kažu ekonomisti u ING Financial Markets.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se 0,46 posto, na 11.597 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙