FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP: ugrožen rad zaposlenih u zdravstvenoj njezi u kući

ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - Udruga zdravstvene njege i socijalneskrbi pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) upozorila je danas da seodlukom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o ukidanjudodatka za prijevoz za usluge zdravstvene njege u kući dovodi upitanje zaposlenje 1.300 medicinskih sestara koje rade u 219 ustanovakućne njege.
ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - Udruga zdravstvene njege i socijalne skrbi pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) upozorila je danas da se odlukom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o ukidanju dodatka za prijevoz za usluge zdravstvene njege u kući dovodi u pitanje zaposlenje 1.300 medicinskih sestara koje rade u 219 ustanova kućne njege.

Predsjednica Udruge Dubravka Lekić podsjetila je kako je dodatak za prijevoz prije dvije godine iznosio 20 posto od ukupne cijene rada od 58 kuna po satu. Dodatak se postupno smanjivao, da bi odlukom HZZO-a u cijelosti bio ukinut, a cijena sata snižena na 48 kuna.

Zbog ukidanja dodatka udaljeni bolesnici, do kojih se može doći samo osobnim prijevozom, bit će uskraćeni za zdravstvenu njegu u kući, jer se medicinske sestre navodi da njegu pružaju samo onima koji su blizu, a udaljenije prepuste samima sebi, rekla je Lekić na konferenciji za novinare.

"Čini se da je krajnji cilj tih mjera da nas ukinu ili vrate na stanje prije 90-ih godina, što je u suprotnosti sa svjetskim trendovima u zdravstvenoj zaštiti", kazala je.

Drugi problem na koji Udruga upozorava jest nefunkcioniranje mreže ustanova socijalne skrbi, gdje na smještaj čeka oko 2.000 korisnika s težim psihičkim smetnjama i mentalnom retardacijom.

Država takve korisnike, ističe Udruga, smješta u uvjete ispod razine ljudskog dostojanstva dok slobodni kapaciteti na razini hotelskog smještaja, s istim cijenama, zjape prazni samo zato što su izgrađeni i financirani privatnim kapitalom.

HUP stoga traži racionalizaciju sustava zdravstvene njege i socijalne skrbi, očitovanje Ministarstva zdravstva o planiranoj reformu te imenovanje predstavnika HUP-a u Upravno vijeće HZZO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙