FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat najavljuje opći štrajk liječnika zbog Strukovnog kolektivnog ugovora

ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog liječničkogsindikata (HLS) Ivica Babić najavio je danas opći štrajk hrvatskihliječnika, ako Ministarstvo zdravstva do sutra ne izda naputakravnateljima zdravstvenih ustanova o primjeni Strukovnog kolektivnogugovora (SKU) za liječnike i stomatologe.
ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić najavio je danas opći štrajk hrvatskih liječnika, ako Ministarstvo zdravstva do sutra ne izda naputak ravnateljima zdravstvenih ustanova o primjeni Strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) za liječnike i stomatologe.

Pripreme za opći štrajk 11.000 hrvatskih liječnika već obavlja Štrajkački odbor HLS-a, izjavio je Babić Hini.

No, ministar zdravstva Neven Ljubičić tvrdi da se SKU ne može primijeniti, jer je predmet sudske tužbe.

Sud još nije odlučio o tužbi Samostalnog sindikata zdravstva i Sindikata medicinskih sestara koji traže poništenje SKU-a jer je nezakonit, s čime se u međuvremenu složila i Vlada.

Ljubičić se založio za nastavak pregovora Ministarstva i zdravstvenih sindikata, kako bi se riješile nesuglasice među sindikatima i moglo raspodijeliti 500 milijuna kuna namijenjenih za rast plaća u zdravstvu u ovoj godini.

Ivica Babić pak ističe da je SKU, koji je potpisan kao dodatak Granskom kolektivnog ugovoru za zdravstvo, još važeći pa ga Vlada, kao poslodavac, do konačne sudske odluke treba poštivati.

Ne želeći iznositi detalje o najavljenom štrajku, Babić je rekao kako se razmatra mogućnost da ovoga puta štrajkaju i liječnici i stomatolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Tijekom jednomjesečnog štrajka prije dvije godine štrajkalo je oko 8.000 bolničkih liječnika. S mogućim stupanjem u štrajk liječnika primarne zaštite, štrajkalo bi ukupno 11.000 liječnika zaposlenih u državnom zdravstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙