FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Babić: HLS će organizirati opći štrajk liječnika zbog neprimjene SKU-a

ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski liječnički sindikat (HLS)uskoro će organizirati opći štrajk liječnika budući da jučer odMinistarstva zdravstva nije stigao nikakav odgovor na zahtijevsindikata da se odmah počne s primjenom strukovnog kolektivnog ugovora(SKU) za liječnike i stomatologe, izjavio je danas predsjednik HLSIvica Babić.
ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski liječnički sindikat (HLS) uskoro će organizirati opći štrajk liječnika budući da jučer od Ministarstva zdravstva nije stigao nikakav odgovor na zahtijev sindikata da se odmah počne s primjenom strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) za liječnike i stomatologe, izjavio je danas predsjednik HLS Ivica Babić.

"Mi nastavljano s pripremama štrajka, a kada će on početi i kako će se odvijati, te tko će u njemu sudjelovati, odlučit će Štajkački odbor i pravodobno izvijestiti javnost", izjavio je Babić za Hinu.

Dodao je kako će prvo idući tjedan sindikalni povjerenici na terenu dobiti zadaću da organiziraju štrajkačke odbore po zdravstvenim ustanovama.

HLS je prošloga tjedna zatražio od Ministarstva zdravstva da do 24. veljače izda naputak ravnateljima zdravstvenih ustanova o primjeni SKU-a, što je ministar zdravstva Neven Ljubičić odbio izjavivši kako se SKU ne može primijeniti jer je predmet sudske tužbe.

Babić smatra da je SKU, koji je potpisan kao dodatak Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zdravstvo, važeći te ga Vlada treba poštivati. Sud naime još nije odlučio o tužbi Samostalnog sindikata zdravstva i Sindikata medicinskih sestara koji traže poništenje SKU-a jer je nezakonit, s čime se u međuvremenu složila i Vlada.

Babić je iznenađen jučerašnjom izjavom predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK) Hrvoja Miniga da sindikat ne može zastupati pa ni pozivati u štrajk liječnike zakupce u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jer oni imaju status poslodavaca.

"Po Statutu HLS-a i Zakonu o liječništvu zakupci mogu biti članovi sindikata jer su oni unutar mreže državnog zdravstva, a sindikat se nikada nije obraćao liječnicima privatnicima", kaže Babić.

Minigovo stajalište da ne treba ići u štrajk već pregovarati o aneksu GKU-a za liječnike, Babić ocjenjuje kao "stvar njegove slobodne volje".

No, drži da čelnici Komore moraju voditi računa o tome kako će se postaviti s obzirom na plebiscitarni stav hrvatskih liječnika iskazan na referendumu da SKU treba primijeniti.

HLK je prije dvije godine u potpunosti podržao jednomjesečni štrajk liječnika u kojemu je sudjelovalo 8000 bolničkih liječnika koji su tražili povećanje plaća za oko 45 posto.

Pridruže li se najavljenom štrajku i liječnici primarne zdravstvene zaštite, u štrajk bi stupilo 11.000 liječnika zaposlenih u državnom zdravstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙