FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Babić napustio sastanak u Ministarstvu zdravstva

ZAGREB, 19. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog liječničkogsindikata (HLS) Ivica Babić napustio je u subotu sastanak uMinistarstvu zdravstva koji je s četiri sindikata potpisnika granskogkolektivnog ugovora za zdravstvo sazvao ministar Neven Ljubičić.
ZAGREB, 19. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić napustio je u subotu sastanak u Ministarstvu zdravstva koji je s četiri sindikata potpisnika granskog kolektivnog ugovora za zdravstvo sazvao ministar Neven Ljubičić.

Ostali sudionici sastanka usuglasili su se da se pristupi sklapanju dodatka granskog kolektivnog ugovora (GKU) po kojemu bi liječnici u ovoj godini dobili 10-postotni dodatak za liječničku odgovornost, čime su odbačena ostala dva zahtjeva HLS-a za isplatom liječnicima položajnog dodatka te dodatka za dežurstvo.

Ministar Ljubičić apelirao je na HLS da prihvati 10-postotno povećanje za što je osigurano u ovoj godini 170 milijuna kuna te obustavi pripreme štrajka liječnika najavljenog za 11. travnja.

Dodao je kako o ostala dva dodatka može odlučiti jedino Gospodarsko-socijalno vijeće budući da bi davanje tih dodataka liječnicima podrazumijevalo izmjenu Uredbe o koeficijentima.

Nakon napuštanja sastanka predsjednik Liječničkog sindikata novinarima je izjavio da HLS ne želi sudjelovati u pregovorima o izmjenama GKU-a s ostalim sindikatima.

Kaže da je spreman sudjelovati samo u pregovorima s Ministarstvom zdravstva od kojega očekuje pisani prijedlog za rješenje nastalog spora oko neprimjene strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) za liječnike i stomatologe zbog čega je štrajk i najavljen. Babić kaže da liječnici ne odustaju od zahtjeva za poštivanjem tarifnog dijela te isplatom traženih dodataka što im je ministar Ljubičić i obećao na nedavnoj konferenciji za novinare.

Na sastanku je sudjelovao i predsjednik vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović koji je rekao kako HLS nema pravne osnove sazivati opći štrajk liječnika budući da SKU i nije stupio na snagu. Naime, GSV nije prihvatio zapisnik o provedbi referenduma o SKU što je potrebno da bi on vrijedio zbog propusta u proceduri provođenja referenduma.

S obzirom na to, prema Zakonu o radu, poslodavac ima više mogućnosti kako se odrediti prema štrajku, no ni Begović ni ministar Ljubičić nisu željeli reći što će poduzeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙