FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DSHV prosvjeduje zbog poteza oko emisije "Žurnal"

SUBOTICA, 22. ožujka 2005. (Hina) - Demokratski savez Hrvata uVojvodini u priopćenju u utorak oštro prosvjeduje zbog postupka TVNovi Sad koja je prigodom pokretanja emisije na hrvatskom jeziku"Žurnal" i izbora osoba koje ovaj program uređuju odbila uključitilegitimne predstavnike hrvatske zajednice.
SUBOTICA, 22. ožujka 2005. (Hina) - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini u priopćenju u utorak oštro prosvjeduje zbog postupka TV Novi Sad koja je prigodom pokretanja emisije na hrvatskom jeziku "Žurnal" i izbora osoba koje ovaj program uređuju odbila uključiti legitimne predstavnike hrvatske zajednice.

Ovakav postupak TV Novi Sad, navodi se dalje u priopćenju, predstavlja najoštrije kršenje Zakona o zaštiti sloboda i prava nacionalnih manjina u kojemu stoji da "nacionalne manjine biraju nacionalna vijeća radi ostvarivanja prava na samoupravu u području informiranja", kao i da "vijeće predstavlja nacionalnu manjinu u području informiranja na jeziku nacionalne manjine i kulture, sudjeluje u procesu odlučivanja ili odlučuje o pitanjima iz tih područja i osniva ustanove iz ovih područja".

"Držimo da ova medijska kuća želi staviti hrvatsku zajednicu pred svršen čin tako što bi formalnim postojanjem emisije na hrvatskom jeziku navodno ispunila međunarodno-pravne i zakonske obveze za emitiranje emisije na hrvatskom jeziku, bez obzira na to što nije uključila predstavnike hrvatske manjine", stoji u priopćenju DSHV-a.

"Stoga DSHV poziva sve institucije i udruge te pripadnike hrvatske zajednice u Vojvodini da ne surađuju s postojećom ekipom TV Novi Sad koja priprema emisiju "Žurnal", sve dok se zakonitim predstavnicima hrvatske zajednice ne omogući ostvarivanje ustavom i zakonom zajamčenih prava na "potpuno i nepristrano informiranje na svome jeziku", stoji na kraju današnjeg priopćenja predsjednika DSHV-a Petra Kuntića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙