FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski poljoprivrednici žele GMO žitarice

MADRID, 28. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Španjolska se protivi EUtrendu omogućavanja poljoprivrednicima da uzgajaju genetskimodificirane žitarice za prodaju, no dok su lokalne skupine za zaštituokoliša oštro protiv toga, španjolski poljoprivrednici žele što višebiotehnologije.
MADRID, 28. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Španjolska se protivi EU trendu omogućavanja poljoprivrednicima da uzgajaju genetski modificirane žitarice za prodaju, no dok su lokalne skupine za zaštitu okoliša oštro protiv toga, španjolski poljoprivrednici žele što više biotehnologije.

Španjolska je jedina zemlja u EU koja komercijalno uzgaja GMO kukuruz i u kojoj ubrzano raste proizvodnja žitarica otpornih na bolesti. Od ukupno 480.000 hektara zasijanih kukuruzom 2004., oko 60.000 hektara bilo je zasijano GMO kukuruzom, što je gotovo dvostruko više nego godinu ranije, procjenjuju poljoprivredne udruge.

Biotehnološko sjeme koje se koristi u Španjolskoj otporno je na kukuruznog moljca, koji u uobičajenoj sezoni može uništiti 15 posto prinosa, a kad su loše godine i do 60 posto.

Španjolski poljoprivrednici tvrde da biotehnološko sjeme košta od 10 do 15 posto više nego konvencionalno no oni su voljni platiti tu cijenu jer štede novac na pesticidima.

Skoro sav kukuruz koji raste u Španjolskoj namijenjen je stočnoj prehrani, a na tržištu nema razlike u cijeni između GMO i konvencionalnog kukuruza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙