FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IPI zabrinut zbog broja ubijenih novinara

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Nakon Svjetske (IFJ) i Europskenovinarske federacije (EFJ), svoju zabrinutost zbog činjenice da je na191 mjestu širom svijeta 2004. godine ubijeno 78 novinara, unajnovijem Izvješću za 2004. izrazio je i International PressInstitute (IPI).
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Nakon Svjetske (IFJ) i Europske novinarske federacije (EFJ), svoju zabrinutost zbog činjenice da je na 191 mjestu širom svijeta 2004. godine ubijeno 78 novinara, u najnovijem Izvješću za 2004. izrazio je i International Press Institute (IPI).

IPI je globalna organizacija koja okuplja izdavače i rukovodeće medijske djelatnike, a promiče slobodu medija, te slobodan protok vijesti i drugih informacija. Ako se IPI-jevoj listi pridoda i lista pratećeg osoblja, onda se broj poginulih medijskih djelatnika penje do brojke 129.

To je najcrnji rekord u povijesti suvremenog novinarstva, izjavio je Aidan White, glavni tajnik IFJ. No to nije sve - izgubilo je živote obavljajući svoj posao tijekom ove godine.

Prošle je godine, naravno, najviše novinara - njih 23, poginulo u Iraku, stoji u Izvješću, što znači da je ta zemlja postala najopasnijim mjestom na svijetu za novinare. Azija je s 54 ubijena novinara najopasniji kontinent. U Južnoj i Srednjoj Americi živote je prošle godine izgubilo 15 novinara. Dva su novinara ubijena u Africi, sedam u Istočnoj Europi. Ubijeni su, kaže se, iz različitih razloga. Novinari su na meti ubojica u Bangladešu, Bjelorusiji, Haitiju, Gambiji, Meksiku, Filipinima i Ukrajini. U tim zemljama, upozorava se, dosad nije postojala ozbiljna volja vlasti da rasvijetle slučajeve ubojstava novinara, odnosno da provedu istrage i krivce privedu pred lice pravde. Posebno poglavlje predstavljaju Filipini - u toj je zemlji tijekom zadnjih godine ubijeno čak 12 novinara. S pet ubijenih novinara, Bangladeš je također u samom vrhu zemalja u kojima novinari "nose glavu u torbi". Vlasti Bangladeša čine malo ili ništa da otkriju ubojice. U Meksiku je ubijeno četvero novinara, a prema Izvješću IPI-ja, u toj je državi visoke korumpiranosti i trgovanja drogom gotovo potpuno onemogućeno istraživačko novinarstvo. Na Haitiju je ubijen jedan novinar, a zabrinjava nezainteresiranost vlasti da otkrije počinitelje.

Ni istočna Europa nije sigurno mjesto za novinarsko istraživanje. U Rusiji su lani ubijena tri novinara. U Ukrajini i Bjelorusiji vlasti dosad nisu učinile puno da zaštite novinarske mete. Napominje se, da ni nakon pet godina nije u potpunosti rasvijetljeno ubojstvo ukrajinskog novinara Gongadzea.

U mnogim državama istrage o ubojstvima novinara nalik su apatiji, izjavio je IPI direktor Johann P. Fritz, pa stoga mnoga novinarska smrt nikad nije u potpunosti rasvijetljena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙