FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turek: POA je sve radila po zakonu

ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Bivši ravnatelj Protuobavještajneagencije (POA) Franjo Turek saslušan je u utorak pred radnim timomkoji treba utvrditi okolnosti pod kojima je POA za njegova mandatanavodno nezakonito obrađivala petero hrvatskih novinara.
ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Bivši ravnatelj Protuobavještajne agencije (POA) Franjo Turek saslušan je u utorak pred radnim timom koji treba utvrditi okolnosti pod kojima je POA za njegova mandata navodno nezakonito obrađivala petero hrvatskih novinara.

U radnom timu su članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih služba.

Turek je novinarima nakon trosatna saslušanja rekao kako su POA i on sve radili po zakonu, s odobrenjem Vrhovnoga suda.

Upitan drži li opravdanim baš sve što je radio, uključivo i prisluškivanje haaških istražitelja i novinara, Turek je odgovorio potvrdno, dodavši da inače ne bi dobili odobrenje nadleženih tijela.

Upitan zašto je prisluškivao haaške istražitelje, kad su legalno bili u Hrvatskoj, Turek je uzvratio da se "svatko može legitimirati kako hoće", ali da su oni za njega "strani obavještajci".

Bivši ravnatelj POA-e je kazao kako vidi niz kleveta na svoj račun. Podsjetio je da je već podnio tužbu protiv bivšeg ravnatelja Policije Ranka Ostojića te je najavio još tužbi.

Pred saborskim istražiteljima u srijedu će, kako se doznaje, biti saslušan Gordan Malić, novinar tjednika Globusa, koji je objavio članak o navodnoj obavještajnoj obradi petero novinara.

Idućih bi dana, bude li potrebe, o svojim saznanjima o tzv. Turekovoj prezentaciji trebali svjedočiti bivši ravnatelj Policije Ranko Ostojić, bivši ravnatelj POA-e Joško Podbevšek, te ostali navodno obrađivani novinari.

Neslužbeno se, pak, doznaje da peteročlani saborski tim u dva dosadašnja posjeta POA-i, osim za Malića, nije naišao ni na jedan trag koji bi upućivao da je POA obrađivala ostalih četvero novinara, čak ni kao "kolateralne žrtve".

Odbor je, naime, u početku veljače zaprimio predstavke petero novinara, nakon što je Globus izvijestio o prezentaciji dokumenta "Informacija o obavještajno-medijskim manipulacijama s ciljem diskreditacije RH".

U tom je dokumentu, po pisanju Globusa, petero novinara POA označila da su, pišući neistine o lokaciji odbjeglog generala Ante Gotovine, štetili hrvatskim interesima te da su stoga praćeni i prisluškivani.

Pozivajući se na tu prezentaciju, novinari su od Odbora zatražili da ispita je li u toj operativnoj akciji bilo kakvih nezakonitih postupaka prema njima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙