FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turek saslušan pred timom Odbora za nacionalnu sigurnost

ZAGREB, 22. veljače 2005.(Hina) - Bivši ravnatelj Protuobavještajneagencije (POA-e) Franjo Turek saslušan je danas pred radnim timomsaborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost tečlanovima Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih služba, na okolnostida je POA za njegova mandata navodno nezakonito obrađivala peterohrvatskih novinara.
ZAGREB, 22. veljače 2005.(Hina) - Bivši ravnatelj Protuobavještajne agencije (POA-e) Franjo Turek saslušan je danas pred radnim timom saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te članovima Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih služba, na okolnosti da je POA za njegova mandata navodno nezakonito obrađivala petero hrvatskih novinara.

Turek je novinarima nakon trostatna saslušanja rekao kako su POA i on sve radili po zakonu, s odobrenjem Vrhovnoga suda.

Upitan drži li opravdanim baš sve što je radio, uključivo i prisluškivanje haaških istražitelja i novinara, Turek je odgovorio potvrdno, dodavši da inače ne bi dobili odobrenje nadleženih tijela.

Upitan zašto je prisluškivao haaške istražitelje, kad su legalno bili u Hrvatskoj, Turek je uzvratio da se "svatko može legitimirati kako hoće", ali da su oni za njega "strani obavještajci".

Bivši ravnatelj POA-e je kazao kako vidi niz kleveta na svoj račun. Podsjetio je da je već podnio tužbu protiv bivšeg ravnatelja Policije Ranka Ostojića te je najavio još tužbi.

Pred saborskim istražiteljima sutra će, kako se doznaje, biti saslušan Gordan Malić, novinar "Globusa", koji je objavio članak o navodnoj obavještajnoj obradi petero novinara.

Idućih bi dana, bude li potrebe, o svojim saznanjima o tzv. Turekovoj prezentaciji trebali svjedočiti bivši ravnatelj Policije Ranko Ostojić, bivši ravnatelj POA-e Joško Podbevšek, te ostali navodno obrađivani novinari.

Neslužbeno se, pak, doznaje da peteročlani saborski tim u dva dosadašnja posjeta POA-i, osim za Malića, nije naišao ni na jedan trag koji bi upućivao da je POA obrađivala ostalih četvero novinara, čak ni kao "kolateralne žrtve".

Odbor je, naime, u početku veljače zaprimio predstavke petero novinara, nakon što je tjednik "Globus" izvijestio o prezentaciji dokumenta "Informacija o obavještajno-medijskim manipulacijama s ciljem diskreditacije RH".

U tom je dokumentu, po pisanju "Globusa", petero novinara POA označila da su, pišući neistine o lokaciji odbjeglog generala Ante Gotovine, štetili hrvatskim interesima te da su stoga praćeni i prisluškivani.

Pozivajući se na tu prezentaciju, novinari su od Odbora zatražili da ispita je li u toj operativnoj akciji bilo kakvih nezakonitih postupaka prema njima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙