FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za unutarnju politiku: Osnovana sumnja da su novinarima kršena ljudska prava

ZAGREB,15. ožujka 2005.(Hina) - Saborski Odbor za unutarnju politiku inacionalnu sigurnost zaključio je danas kako postoji osnovana sumnjada je Protuobavještajna agencija (POA) bezrazložno prekršila Ustavomzajamčena ljudska prava i temeljne slobode petero novinara, koje jebivši ravnatelj POA-e Franjo Turek u svojoj prezentaciji u Vladi iUredu predsjednika Republike optužio za sudjelovanje u akcijama kojimaje ugrožena nacionalna sigurnost.
ZAGREB,15. ožujka 2005.(Hina) - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zaključio je danas kako postoji osnovana sumnja da je Protuobavještajna agencija (POA) bezrazložno prekršila Ustavom zajamčena ljudska prava i temeljne slobode petero novinara, koje je bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek u svojoj prezentaciji u Vladi i Uredu predsjednika Republike optužio za sudjelovanje u akcijama kojima je ugrožena nacionalna sigurnost.

Odbor je na zajedničkoj sjednici s Vijećem za civilni nadzor sigurnosnih službi, na prijedlog peteročlane skupine koja je provela istragu o predstavci petero novinara, donio ukupno četiri zaključka.

O donesenim zaključcima novinare je nakon sjednice, zatvorene za javnost, izvijestio predsjednik Odbora Ivan Jarnjak.

Odbor je, uz ostalo, zaključio da je Turek idejni i sadržajni tvorac dokumenta "Informacija o medijsko-obavještajnoj kampanji s ciljem diskreditacije RH", nastaloga tijekom POA-ine operativne akcije.

U toj je akciji, zaključuje također Odbor, sukladno Zakonu o sigurnosnim službama i Postupovniku POA-e, evidentiran novinar tjednika "Globus" Gordan Malić, ali on nije bio izravan cilj prikupljanja podataka koje je ograničilo njegova ljudska prava.

POA 2004. nije prikupljala podatke o novinarima, a od petero novinara koji su podnijeli predstavku, Malić je jedini kojega je POA zabilježila zbog kontakta sa sigurnosno zanimljivim osobama, stoji u zaključcima.

Jarnjak nije mogao reći o kojim je osobama riječ, jer je nad tim podacima oznaka državne tajne.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zaključio je i kako postoji opravdana sumnja da su novinarima bezrazložno prekršena Ustavom zajamčena ljudska prava i slobode, jer se iz podataka koje je prikupila POA ne može zaključiti da su (novinari) sudjelovali u akcijama koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost, kako je Turek naveo u prezentaciji.

Posljednjim zaključkom Odbor je odlučio čitav slučaj proslijediti Državnom odvjetništvu, izvijestio je predsjednik Odbora Ivan Jarnjak.

Za zaključke su glasovali, uz dva suzdržana, svi članovi Odbora i Vijeća.

Suzdržani su, naime, bili jedan član Vijeća te član Odbora iz redova SDP-a Šime Lučin, koji smatra da to jesu li novinarima kršena ljudska prava ne može istražiti Državno odvjetništvo, nego isključivo Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Iako su glasovali za zaključke, članovi Odbora Ante Markov (HSS), Pero Kovačević (HSP) i Srećko Ferenčak (HNS) u izjavi novinarima naglasili su kako nisu u potpunosti njima zadovoljni, jer smatraju da ovakvi zaključci ne mogu otkloniti najveće probleme u djelovanju POA-e, a to su, kako ocjenjuju - curenje informacija, neadekvatan civilni nadzor i utjecaj politike na sigurnosne službe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙