FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Političarima se u pritisku na novinare pridružili strani ulagači

ZUERICH, 18. ožujka 2005. (Hina) - U Hrvatskoj usprkos napretkudemokracije novinari još uvijek ne uživaju slobodu izražavanja tesvakodnevno bivaju podvrgavani pritiscima, piše dnevnik Neue ZuericherZeitung u broju od petka.
ZUERICH, 18. ožujka 2005. (Hina) - U Hrvatskoj usprkos napretku demokracije novinari još uvijek ne uživaju slobodu izražavanja te svakodnevno bivaju podvrgavani pritiscima, piše dnevnik Neue Zuericher Zeitung u broju od petka.

"Kandidat za članstvo u Europskoj uniji Hrvatska se trudi stvoriti dojam moderne i demokratske zemlje. Međutim mnogi novinari ne mogu slobodno obavljati svoj posao. Ratna prošlost i pomirenje su još uvijek opasne teme", stoji u uvodu teksta pod nazivom "Dojam vara" autorice Irene Ristic.

U prvom primjeru u prilog svoje teze autorica navodi slučaj novinara "Feral Tribunea" koji je u studenom prošle godine osuđen zbog citiranja "izjava iz policijskog izvješća poznatog hrvatskog nogometaša koji je u devedesetima bio upleten u napade na srpske objekte u Splitu".

Autorica navodi da se na meti pravosuđa najčešće nalaze novinari "Feral Tribunea" koji su posebice za vladavine Franje Tuđmana svakodnevno nalazili pod pritiskom vlasti. No kako tvrdi autorica vremena se još uvijek nisu promijenila: "Iako se društvena i politička situacija nakon smrti Franje Tuđmana donekle popravila Hrvoje Prnjak, glavni urednik "Ferala" smatra da je hrvatsko društvo i medijski krajolik još uvijek vrlo daleko od europskih standarda".

No problema sa slobodom izražavanja nemaju samo novinari tiskovina nego i redatelji, napominje autorica i navodi primjer Nenada Puhovskog koji je imao problema s prikazivanjem svog dokumentarnog filma "Oluja" na nacionalnoj televiziji. I dok su prije najveći pritisak na medije vršile političke elite danas su ulogu najvećeg neprijatelja slobodnog novinarstva u Hrvatskoj preuzeli strani investitori.

"Hrvoje Prnjak smatra da stranim investitorima nije stalo do poticanja kvalitetnog novinarstva. Političke volje koja bi zaustavila taj trend u Hrvatskoj nema dodaje Nenad Puhovski. Jer se sa istinom o ratu u Hrvatskoj ne mogu osvojiti izbori a isto tako niti čitaoci", zaključuje se u članku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙