FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novinari relativno zadovoljni zaključcima saborskog odbora o POA-i

ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog novinarskogdruštva (HND) Dragutin Lučić i novinari koji su se zbog tvrdnji da ihje prisluškivala POA pritužili saborskom Odboru za unutarnju politikui nacionalnu sigurnost nakon današnjeg su sastanka izrazili "relativnozadovoljstvo" rezultatom istrage i zaključcima Odbora, priopćeno je izHND-a.
ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić i novinari koji su se zbog tvrdnji da ih je prisluškivala POA pritužili saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nakon današnjeg su sastanka izrazili "relativno zadovoljstvo" rezultatom istrage i zaključcima Odbora, priopćeno je iz HND-a.

"Na sastanku je izraženo 'relativno zadovoljstvo' rezultatom istrage i zaključcima Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Sabora. Novinari koji su bili predmetom obavještajnog tretmana POA-e smatraju da su zaključci Odbora značajan korak naprijed u odnosu na slične slučajeve u prošlosti", stoji u priopćenju.

S predsjednikom HND-a sastali su se Gordan Malić (Globus), Marijo Kavain i Ivanka Toma (Jutarnji list) te Željko Peratović (Vjesnik).

Na sastanku je zaključeno da se "od nadležnih tijela javne vlasti koja su znala ili trebala znati za postupke POA-e traži da se ispričaju novinarkama i novinarima koji su postupkom POA-e pretrpjeli ozbiljnu profesionalnu i ljudsku štetu".

Zatražena je i "reforma sigurnosnih službi u skladu s demokratskim, pravnim i sigurnosnim standardima uzornih demokracija, što uključuje usklađivanje Zakona o sigurnosnim službama s Ustavom te suspendiranje Vladine uredbe o obvezama iz područja nacionalne sigurnosti za pravne i fizičke osobe u telekomunikacijama".

Novinari traže i "prestanak dugogodišnje prakse uplitanja sigurnosnih službi u novinarski posao jer se time ugrožava sloboda novinstva i novinarstva", a dodaju i da će najkasnije za desetak dana u suradnji s HND-om i pravnim savjetnicima odlučiti o tome što će poduzeti u zaštiti svojih ljudskih i profesionalnih prava.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zaključio je 15. ožujka kako postoji osnovana sumnja da je POA bezrazložno prekršila Ustavom zajamčena ljudska prava i temeljne slobode petero novinara, koje je bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek u svojoj prezentaciji u Vladi i Uredu predsjednika Republike optužio za sudjelovanje u akcijama kojima je ugrožena nacionalna sigurnost. Odbor je, uz ostalo, zaključio da je Turek idejni i sadržajni tvorac dokumenta "Informacija o medijsko-obavještajnoj kampanji s ciljem diskreditacije RH", nastaloga tijekom POA-ine operativne akcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙