FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CPJ: 2004. najsmrtonosnija za novinare posljednjeg desetljeća

WASHINGTON, 14. ožujka 2005.(Hina) - Pedeset šest novinara poginulo jeu svijetu 2004. zbog njihovog posla što je najveći broj u posljednjihdeset godina, izvijestila je u ponedjeljak američka organizacija zamedijska prava Odbor za zaštitu novinara (CPJ).
WASHINGTON, 14. ožujka 2005.(Hina) - Pedeset šest novinara poginulo je u svijetu 2004. zbog njihovog posla što je najveći broj u posljednjih deset godina, izvijestila je u ponedjeljak američka organizacija za medijska prava Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Od tih 56 poginulih dok su obavljali svoj posao, njih 36 su bili meta ubojstva, priopćio je CPJ u izvješću Napadi na tisak u 2004.

Irak je bio najopasnije mjesto za novinare u 2004. s 23 poginula, čime je irački rat postao "jednim od najsmrtonosnijih sukoba za novinare u novijoj povijesti", navodi izvješće. Većina od 23 poginulih novinara bili su Iračani, kaže Odbor, a devet je bilo žrtava umorstva.

56 poginulih novinara najviše je od 1994. kada je nastradalo njih 66, mnogi od njih u alžirskom građanskom ratu.

Ukupno 122 novinara bila su zatvorena diljem svijeta zbog svojega posla od čega tri četvrtine otpada na Kinu, Kubu, Eritreju i Burmu, četiri zemlje s dugom poviješću medijske represije, kaže izvješće objavljeno u Washingtonu.

Kina je prva na popisu s 42 novinara iza rešetaka, dok ih je 23 bilo zatvoreno na Kubi, 17 u Eritreji i 11 u Burmi, navodi CPJ.

Većina novinara zatvoreno je temeljem nejasnih optužbi za djelovanje protiv države, kao što su pobuna, subverzija i rad protiv interesa države.

Uvjeti za rad medija veoma su se pogoršali u Rusiji i većini drugih bivših sovjetskih republika, navodi izvješće.

"Nigdje nisu tako očite nove teške realnosti kao u Rusiji gdje je čistka neovisnih glasova na nacionalnoj televiziji i alarmantno gušenje izvještavanja tijekom talačke krize u Beslanu označilo godinu u kojoj je predsjednik Vladimir Putin sve više provodio kontrolu nad medijima u sovjetskom stilu", tvrdi CPJ.

Samo u Latviji, Litvi i Estoniji uspostavljena je sloboda tiska, navodi CPJ.

Najnoviji događaji u Ukrajini s usponom nove prodemokratske vlasti pružaju nadu za promjene, navodi se u izvješću.

Nakon Iraka, najopasnije mjesto na svijetu za novinare bili su Filipini gdje ih je poginulo njih osam, premda ta zemlja spada među medijski najslobodnije u Aziji, tvrdi se u izvješću.

CPJ je izrazio zabrinutost sve većom spremnošću američkih sudaca i tužitelja da prinude novinare da otkriju svoje povjerljive izvore prijeteći im i zatvaranjem.

Po prvi put u posljednje tri godine CPJ-ov popis utamničenih novinara uključio je i jednog američkog izvjestitelja, televizijskog novinara Jima Taricanija iz Providencea koji se nalazi na odsluženju šest mjeseci kućnog pritvora jer je odbio odati svoj izvor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙