FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mueller: RH mora postati punopravna članica EU

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska je oduvijek bila i sad jeeuropska zemlja i to će se neizbježno odraziti u njezinom punopravnomčlanstvu u Europskoj uniji i pritom je odgoda početka pregovora nesmije zbuniti, rekao je u utorak u Zagrebu državni ministar europskihposlova njemačke savezne zemlje Baden-Wuerttemberg Ulrich Mueller.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska je oduvijek bila i sad je europska zemlja i to će se neizbježno odraziti u njezinom punopravnom članstvu u Europskoj uniji i pritom je odgoda početka pregovora ne smije zbuniti, rekao je u utorak u Zagrebu državni ministar europskih poslova njemačke savezne zemlje Baden-Wuerttemberg Ulrich Mueller.

"Jednoznačno je stajalište Baden-Wuerttemberga da Hrvatska mora postati članica EU. Naša savezna zemlja ne dopušta da je odgoda početka pregovora u tome zbuni, a ni vi ne smijete dati da vas zbuni", poručio je Mueller Hrvatskoj nakon razgovora s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova RH Gordanom Bakotom.

Time se stajalište Baden-Wuerttemberga doista razlikuje od službenoga stava njemačke vlade iskazanog 17. ožujka u Bruxellesu, rekao je Mueller u odgovoru na novinarsko pitanje.

"Tako je - razlikuju se stajališta Baden-Wuerttemberga i njemačke vlade, a naše je stajalište javno obznanio i predsjednik vlade Baden-Wuerttemberg Erwin Teuffel, 16. i 18. ožujka, dan prije i poslije odluke iz Bruxellesa", rekao je Mueller.

Državni ministar njemačke savezne zemlje, koja spada među najrazvijenije, i u kojoj živi trećina od ukupno 300.000 Hrvata u Njemačkoj, u Zagreb je stigao na čelu brojnoga izaslanstva kako bi nazočio konstitutivnoj sjednici Mješovite komisije Baden-Wuerttemberga i RH, kojom supredsjeda zajedno s Bakotom.

Njih dvojica su potpisali Protokol koji se bavi vrlo konkretnim područjima suradnje na planu europskih integracija, pravosuđa, unutarnjih poslova, gospodarstva, zaštite okoliša, kulture, školstva i drugih.

Protokol se, kako je istaknuo Mueller ne bavi višim sferama nego dogovara vrlo konkretne projekte poput razmjene stručnjaka iz Hrvatske i Baden-Wuerttemberga u navedenim područjima ili jačanja učenja njemačkoga jezika u Hrvatskoj dodatnim kadrovima iz njemačke pokrajine.

Državni tajnik Gordan Bakota napomenuo je kako je suradnja s Baden-Wuerttembergom na najvišoj mogućoj razini dodavši kako njihova potpuna podrška članstvu RH u EU, potvrđuje identičnost vanjskopolitičkih stajališta.

"Najviši stupanj suradnje pokazuje činjenica da je gospodarski jedna od najrazvijenijih njemačkih saveznih zemalja ovamo stigla sa čak deset predstavnika različitih zemaljskih ministarstava", kazao je Bakota.

Osim s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Ulrich Mueller sastao se s potpredsjednikom hrvatske Vlade za gospodarstvo Damirom Polančecom, koji ga je izvijestio o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, a posebno o svim reformama i projektima hrvatske vlade kojima je cilj omogućiti ravnomjerni gospodarski razvoj svih hrvatskih regija. Polančec je naglasio i kako su njemačka iskustva u razvoju malog i srednjeg poduzetništva izuzetno važna za Hrvatsku.

Ministar Mueller istaknuo je kako turizam može predstavljati jezgru razvoja hrvatskog gospodarstva jer je sam po sebi okrenut ka malom i srednjem poduzetništvu i povezan s nizom drugih djelatnosti te se njegovi efekti reflektiraju na mnoga druga područja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙