FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Ostavka premijerke Schleswig-Holsteina

BERLIN, 18. ožujka 2005. (Hina) - Premijerka savezne pokrajineSchleswig - Holstein, Heide Simonis, (Socijaldemokratska strankaNjemačke SPD) podnijela je ostavku na dužnost te je najavila da višene stoji na raspolaganju za daljnji mandat, priopćeno je u petak usjevernonjemačkom gradu Kielu.
BERLIN, 18. ožujka 2005. (Hina) - Premijerka savezne pokrajine Schleswig - Holstein, Heide Simonis, (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) podnijela je ostavku na dužnost te je najavila da više ne stoji na raspolaganju za daljnji mandat, priopćeno je u petak u sjevernonjemačkom gradu Kielu.

Simonis se odlučila na ostavku nakon što je dan ranije četiri puta zaredom propao pokušaj njezina reizbora. Nakon prošlomjesečnih izbora u najsjevernijoj saveznoj pokrajini dosadašnja koalicija između SPD-a i stranke Zelenih je, zahvaljujući podršci stranke danske manjine SSV, raspolagala samo s jednim glasom više u pokrajinskom parlamentu. S obzirom da se prilikom jučerašnjeg izbora premijera jedan zastupnik iz redova manjinske vlade četiri puta zaredom suzdržao od glasovanja, ponovni izbor Heide Simonis nije uspio, nakon čega se ona povukla s položaja.

Time je istodobno propao dogovor o manjinskoj vladi SPD-a i Zelenih, koju bi podržavao SSV, a sve ukazuje na to da će u Kielu doći do formiranja tzv. velike koalicije između SPD-a i Kršćansko- demokratske unije (CDU), na čelu s Peterom Harryjem Carstensenom koji će najvjerojatnije postati i novim premijerom Schleswig Holsteina.

U petak je u Njemačkoj vladalo ogorčenje zbog odlaska Heide Simonis s položaja premijerke s obzirom na to da je Simonis jedina žena koja obnaša tu funkciju. Istodobno je unutar SPD-a i Zelenih u Schleswig- Holsteinu započela istraga o zastupniku koji nije poštovao koalicijski ugovor te svojim suzdržavanjem od glasovanja svrgnuo Simonis.

Obrat situacije u Schleswig-Holsteinu mogao bi nepovoljno utjecati na ishod svibanjskih izbora u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, u kojoj je također na vlasti ista koalicija, a o tome bi ishodu uvelike mogao ovisiti i rezultat saveznih izbora sljedeće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙