FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi u minusu unatoč jačanju farmaceutskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 21. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč jačanjudionica farmaceutske industrije nakon što je švicarski Novartisobjavio akvizicije kojim postaje najveći svjetski proizvođačgeneričkih lijekova, cijene europskih dionica u ponedjeljak suoslabile.
LONDON/FRANKFURT, 21. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč jačanju dionica farmaceutske industrije nakon što je švicarski Novartis objavio akvizicije kojim postaje najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova, cijene europskih dionica u ponedjeljak su oslabile.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,13 posto, na 5.050 bodova. Frankfurtski DAX indeks oslabio je približno isto toliko, spustivši se na 4.354 boda.

Novartisovim kupnjama njemačkog proizvođača generika Hexal i većinskog udjela u američkoj tvrtki Eon Labs za 5,65 milijardi eura, podružnica tog švicarskog farmaceutskog diva Sandoz postaje najvećim svjetskim proizvođačem generika. Novartisove dionice ojačale su stoga za jedan posto.

"To je dobar potez za Novartis, no bojimo se da je previše za njih platio", kazao je jedan broker.

Jačanju cijena dionica u farmaceutskom sektoru pomagala je i vijest koja je u petak poslije zatvaranja europskih burzi stigla iz SAD-a, i to od stručnog tijela koje je objavilo da je povučeni lijek Vioxx proizvođača Merck dovoljno siguran za prodaju na američkom tržištu unatoč povećanom riziku od srčanog i moždanog udara. To je oštro podiglo cijene dionica Mercka i Pfizera.

Dionice europskog lidera farmaceutske industrije GlaxoSmithKline-a ojačale su 1,8 posto, britansko-švedske AstraZenece za 2,3 posto, švicarskog Rochea 1,4 a francuskog Sanofi-Aventisa 2,1 posto.

Na strani dobitnika našle su se još dionice Infineona, ojačavši za dva posto, te francuskog osiguravatelja AGF-a , čije su dionice ojačale 1,7 posto nakon što je izvijestio od rastu dobiti za 45 posto u 2004. i premašivanju svih prošlogodišnjih operativnih ciljeva.

Aktivnosti na tržištima dionica vjerojatno će biti ograničene uslijed praznika u SAD-u, kažu trgovci.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se blagih 0,08 posto, na 11.651 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙