FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lukovdol: Uručen "Goranov vijenac" Ivanu Rogiću Nehajevu

LUKOVDOL, 21. ožujka 2005. (Hina) - Najveća hrvatska pjesničkamanifestacija koja svake godine iznova promiče pjesničku riječ, 42.Goranovo proljeće, otvorena je danas u Lukovdolu, rodnom mjestu IvanaGorana Kovačića, nakon što je na pjesnikov grob položeno cvijeće.
LUKOVDOL, 21. ožujka 2005. (Hina) - Najveća hrvatska pjesnička manifestacija koja svake godine iznova promiče pjesničku riječ, 42. Goranovo proljeće, otvorena je danas u Lukovdolu, rodnom mjestu Ivana Gorana Kovačića, nakon što je na pjesnikov grob položeno cvijeće.

Pjesniku, piscu i sociologu Ivanu Rogiću Nehajevu visoko pjesničko odličje Goranov vijenac predao je predsjednik Udruge Goranovo proljeće Branko Čegec. Osim vijenca, dodijeljena mu je i diploma i 20.000 kuna.

Visokoartikulirani opus poetskih tekstova Ivana Rogića Nehajeva nezaobilazan je na sceni suvremene hrvatske književnosti, rečeno je na današnjoj svečanoj dodjeli nagrade.

Rogić je, zahvalivši na priznanju, rekao kako se Goranovo proljeće veže uz početak proljeća i svaki novi životni ciklus. Uz taj ciklus ide i slavljenje pjesništva, pa se pjesništvu pristupa kao poslu obnove živoga, dodao je.

U obrazloženju nagrade, koje je pročitao predsjednik Povjerenstva za nagradu Goran Rem, među ostalim stoji da je ove godine povjerenstvo za dodjelu Goranovog vijenca za životno djelo u području pjesničkog stvaralaštva odlučilo svoju suglasnost potpisati uz ime visokosofisticiranog, modernističkog i postmodernog pjesnika Ivana Rogića Nehajeva, autora osam zbirki poetskih tekstova s opusom otprilike tisuću pjesama.

Ivan Rogić Nehajev rođen je u Senju 1943., a bitnim dijelom književnog djelovanja vezan je uz riječki postmoderni kulturni prostor. Osim pjesama, živeći i radeći u Zagrebu, objavljuje radove iz područja urbosociologije.

Nagradu "Goran" za mlade pjesnike dobila je Ivana Bodrožić (Vukovar, 1982.), apsolventica studija kroatistike i filozofije u Zagrebu.

U obrazloženju za nagradu ističe se da je rukopis "Prvi korak u tamu", pjesnikinje Ivane Bodrožić, slika poetskoga senzibiliteta čiji senzori snažno osjećaju i registriraju i materijalnu i duhovnu zbilju.

Na ovogodišnji natječaj za mlade pjesnike prispjela su 72 rukopisa. Dodijeljene su i nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje stihove.

Manifestacija Goranovo proljeće nastavit će se tribinama, pjesničkim recitalima te predstavama u Primorsko-goranskoj županiji, Skradu, Rijeci i Opatiji.

Organizatori Goranova proljeća su Udruga Goranovo proljeće, KUD Ivan Goran Kovačić i Općina Lukovdol.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙