FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Prva međunarodna manifestacija maslinovoga ulja

SPLIT, 5. ožujka 2005. (Hina) - U splitskom hotelu Marjan u subotu jeotvorena prva međunarodna manifestacija maslinovog ulja "Maslina2005." , na kojoj, uz hrvatske, sudjeluju i maslinari i uljariFrancuske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i CrneGore, Albanije, Novog Zelanda i Mađarske.
SPLIT, 5. ožujka 2005. (Hina) - U splitskom hotelu Marjan u subotu je otvorena prva međunarodna manifestacija maslinovog ulja "Maslina 2005." , na kojoj, uz hrvatske, sudjeluju i maslinari i uljari Francuske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Albanije, Novog Zelanda i Mađarske.

Mađari, koji nemaju svoje maslinike, sudjeluju s uljem koje jedna tvrtka proizvodi iz maslina uzgojenih u zakupljenom masliniku na Hvaru.

Ocjenjivanje 306 uzoraka maslinova ulja, ulja s aromatičnim i ljekovitim biljem, te konzerviranih maslina i sira u maslinovu ulju, obavljeno je ranije, a nagrade najsupješnijima bit će dodijeljene u subotu navečer na svečanosti zatvaranja prve međunarodne manifestacije maslinovog ulja.

O stanju i perspektivama hrvatskog maslinarstva na samom početku manifestacije govorio je pomoćnik ministra poljoprivrede Vinko Milat, koji je i otvorio smotru, a predstavio je i operativni projekt sadnje 5500 hektara novih maslinika u Hrvatskoj.

Ulogu i značaj poljoprivredne savjetodavne službe u razvoju maslinarstva predstavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službe dr. Ivan Katalinić.

Maslina je, inače, s pet milijuna stabala, najbrojnija voćka u Hrvatskoj, a njezinim se uzgojem, preradom i plasmanom bavi više od 40 tisuća proizvođača.

Prema riječima tajnika manifestacije Sinaja Bulimbašića, cilj je organizatora educiranje uzgajivača i prerađivača, informiranje o najnovijim dostignućima u maslinarstvu te promidžba što veće potrošnje kvalitetnog maslinova ulja u Hrvatskoj, najmanje tri litre po stanovniku, te veće nazočnosti proizvoda od maslina na našem tržištu.

Na stručnom skupu istaknuti poljoprivredni stručnjaci govorili su o značenju poljoprivredne savjetodavne službe u razvoju maslinarstva, o rezidbi, zaštiti i navodnjavanju maslina, o čuvanju i pripremanju maslinova ulja za tržište, prodaji ulja s markicom, o ulozi maslinova ulja u sprječavanju određenih bolesti, o ulju u mediteranskoj prehrani...

Na okruglom stolu bilo je riječi o mogućnostima podizanja novih nasada maslina radi dostizanja brojke od 10 milijuna stabala maslina.

Organizirano je i degustiranje uzoraka, predstavljena je i stručna knjiga "Gnojidba i ishrana masline" autorice mr. Sanje Biškup, te su upriličene i dvije izložbe s maslinom kao temom - ulja na platnu Šime Dobrote i skulptura izrađenih iz maslinova drveta i kore Ive Markovića Kore.

"Maslina 2005." održava se u organizaciji Saveza maslinara i uljara Splitsko - dalmatinske županije i pod pokroviteljstvom predsjednika države Stjepana Mesića i Ministarstva poljoprivrede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙