FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukelić: Nove olakšice za otvaranje obrta

ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - U cilju poticanja razvoja i otvaranjanovih obrta Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u suradnjis Hrvatskom obrtničkom komorom (HOK) donijelo je novi podzakonski akt,odnosno novu listu vezanih obrta, čime će se za 42 obrta olakšatiproces otvaranja.
ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - U cilju poticanja razvoja i otvaranja novih obrta Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom (HOK) donijelo je novi podzakonski akt, odnosno novu listu vezanih obrta, čime će se za 42 obrta olakšati proces otvaranja.

Kako je pojasnio ministar gospodarstva Branko Vukelić, do sada je za otvaranje tih obrta bio potreban majstorski ispit, što je mnogim obrtnicima otežavalo otvaranje.

Sada će pak obrtnici poput klobučara, urara, električara, krovoprekrivača, pekara, mljekara, stolara, kovača, tokara moći otvoriti obrt bez polaganja majstorskog ispita, što će im, kazao je Vukelić, smanjiti troškove do osam tisuća kuna.

Vukelić je istaknuo i kako se u skorom vremenu planira donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu, čime bi se također olakšalo otvaranje obrta i pojednostavila administrativna procedura. Podsjetio je i kako je nedavno u cilju lakšeg otvaranja obrta doneseno rješenje o smanjenju cijene obrtnice s 500 na 200 kuna.

U završnoj je fazi, dodao je Vukelić, i proces ažuriranja svih podataka o hrvatskim obrtnicima iz svih regionalnih ispostava. Po njegovom okončanju, a rok je do dva mjeseca, bit će kompletirana baza podataka koja će dati uvid u stvarno stanje broja obrta i njihovim pojedinačnim karakteristikama.

Ta će baza, istaknuo je ministar, omogućiti pokretanje pilot projekta unutar Vladina programa "One Stop Shop", koji će omogučiti građanima otvaranje obrta na jednom mjestu, odnosno u poslovnici FINA-e.

Sve ove mjere, kazao je Vukelić, imaju za cilj godišnje otvaranje pet do sedam tisuća novih obrta, odnosno porast broja obrta sa sadašnjih 105 tisuća za oko 15 do 20 tisuća do 2008. godine.

Podaci za prva dva mjeseca ove godine, dodao je, pokazuju da je otvoreno 970 novih obrta (prošle godine otvoreno ih je 3.500, a 2003. godine 2.300).

Predsjednik HOK-a Stjepan Šafran pozdravio je donošenje novih olakšica za otvaranje obrta te dodao kako je za daljnji razvoj obrtništva posebice značajno strukovno obrazovanje te suzbijanje sive ekonomije. Mišljenja je kako se djeca trebaju upisivati u zanimanja koje traži gospodarstvo, a uz otvaranje novih obrtničkih radionica, drži da je potrebno raditi na jačanju postojećih.

Kao još neiskorištenu mogućnost hrvatskog obrtništva Šafran je izdvojio okrupnjavanje postojećih radionica i stvaranje clustera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙