FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječko-baranjski novinari traže status branitelja

OSIJEK,19. ožujka 2005.(Hina) - Županijsko vijeće Hrvatskog novinarskogdruštva (HND) Osječko-baranjske županije odlučilo je danas da ćenadležnim državnim institucijama poslati zahtjev za priznavanjemstatusa hrvatskog branitelja Domovinskog rata novinarima,fotoreporterima, snimateljima i tehničarima koji su od 1990. do 1996.bili radno angažirani u ratnim redakcijama.
OSIJEK,19. ožujka 2005.(Hina) - Županijsko vijeće Hrvatskog novinarskog društva (HND) Osječko-baranjske županije odlučilo je danas da će nadležnim državnim institucijama poslati zahtjev za priznavanjem statusa hrvatskog branitelja Domovinskog rata novinarima, fotoreporterima, snimateljima i tehničarima koji su od 1990. do 1996. bili radno angažirani u ratnim redakcijama.

Na godišnjoj skupštini Županijskog vijeća osječko-baranjskog HND-a, održanoj u Osijeku, predsjednik vijeća Davor Lončarić rekao je kako će se Središnjem odboru HND-a, u tom smislu, predložiti da formira povjerenstvo za provedbu rješavanja statusa pri nadležnim institucijama. U njemu bi bili predstavnici članova HND-a i iz drugih ogranka zainteresiranih za to pitanje.

Govoreći u ime Ogranka HND-a Glasa Slavonije, koji je i inicijator prijedloga o priznavanju statusa branitelja na temelju novinarskog i fotoreporterskog rada u ratnim redakcijama, Nevenka Špoljarić je rekla kako "od rata prolaze godine, mijenjaju se zakoni, a zakonodavac tvoreći zakone, dajući ili umanjujući prava, uporno zaobilazi kategoriju novinara, ratnih izvjestitelja i ratnih fotoreportera".

"U sveopćoj eroziji vrijednosti tražimo moralnu i materijalnu zadovoljštinu za nemjerljiv doprinos i časno sudjelovanje novinara, snimatelja, fotoreportera i tehničara u Domovinskom ratu", istaknula je Špoljarić.

Predsjednik Ogranka Dopisnici Osječko-baranjske županije Tomislav Prusina ustvrdio je da je sve teži status dopisnika u novinskim kućama, upozorivši pritom kako novinski nakladnici "sve češće posežu za praksom ukidanja dopisništava i angažiranja honorarnih suradnika".

Upozorio je i na "sve lošiji standard novinara u Hrvatskoj" koji se, kako je dodao, u sve većem broju, u rješavanju materijalnog statusa, oslanjaju na jednokratnu financijsku pomoć središnjice HND-a.

Verica Sikora (Hina) upoznala je kolege s radom, nedavno u Osijeku osnovanog, Press centra za okoliš. Jedna od prvih zadaća Centra bit će pokretanje inicijative da se Osječko-baranjska županija proglasi područjem bez GMO-a, najavila je Sikora.

U ime HND-a sjednici je nazočan bio glavni tajnik HND-a Mario Bošnjak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙