FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uloga medija u očuvanju jezične raznolikosti

ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Regionalna novinarska udruga ZEuG,koja okuplja novinarske udruge srednjoeuropskih zemalja, namjeravaorganizirati međunarodni skup koji bi bio posvećen ulozi medija uočuvanju raznolikosti jezika u Europi.
ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Regionalna novinarska udruga ZEuG, koja okuplja novinarske udruge srednjoeuropskih zemalja, namjerava organizirati međunarodni skup koji bi bio posvećen ulozi medija u očuvanju raznolikosti jezika u Europi.

Ideju o međunarodnom skupu iznio je na konzultativnom sastanku u Luzernu, u povodu 21. veljače, Međunarodnog dana jezika, švicarski predstavnik u Izvršnom odboru ZEuG-a Alexander Seemy.

Članice ZEuG-a su novinarske udruge Hrvatske, Slovenije, Švicarske, Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke i Madžarske. ZEuG je jedna od rijetkih regionalnih novinarskih udruga kojoj je jezik komunikacije njemački, a ne engleski.

Seemy je istaknuo da je uloga medija u očuvanju jezične raznolikosti posebno važna u tzv. malim kulturama koje bi mogle biti ugrožene loše shvaćenom globalizacijom. Članice ZEuG-a okupljaju u svojim redovima oko 90 tisuća novinara koji su suočeni sa sve većom anglizacijom njihovih materinskih jezika, osobito jezika u medijima, rečeno je na sastanku u Luzernu.

Kako je srednja Europa jezično osobito raznoliko, ali i osjetljivo područje, odlučeno je da se "medijskom jeziku" posveti veća pozornost.

ZEuG je upozorio na statističku činjenicu koja govori o tome da "polovici od oko šest tisuća jezika, koji se trenutno govore na svijetu, prijeti izumiranje". Od toga oko tri tisuće "izumirućih jezika" govori danas manje od 10 tisuća "izvornih govornika".

Oko dvije tisuće izumirućih jezika nikada nije bilo obuhvaćeno nikakvom lingvističkom obradom, njihova gramatika i riječnik nikada nisu zapisani. Prijeti im posvemašnji nestanak bez ikakvog traga, upozorio je Heinrich Meier iz njemačke novinarske udruge.

Za zemlje i medije srednje Europe utješna je činjenica da europska jezična raznolikost nije ugrožena kao, primjerice, u Africi ili Aziji, jer su europski jezici posvuda na Starom kontinentu "zapisani".

U Europi trenutno postoji 225 autohtonih jezika, od toga je većina manjih i regionalnih.

Članice ZEuG-a smatraju da je zadaća medija da u ujedinjenoj Europi podupru bogatstvo svih, pa i jezičnih raznolikosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙