FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 18. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 18. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Dio oporbenih saborskih klubova optužio je danas Vladu da prijedlogom novoga Zakona o područjima županija, gradova i općina protivno Ustavu i zakonu želi osnovati nove lokalne jedinice samo da bi HDZ ostvario što bolje rezultate na predstojećim lokalnim izborima. "Podliježe li to Vlada pritisku lokalnih HDZ-ovih dužnosnika da postignu što bolji izborni rezultat", upitao je Zdenko Antešić (SDP) u raspravi o tom zakonu. "Takvim inženjeringom HDZ želi pobijediti u nekoliko općina", rekao je Damir Kajin (IDS), prozvavši državnu vlast da se "igra" osnivanjem novih jedinica, a zanemaruje interes šire sredine.

ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić rekao je danas da odgoda početka pregovora Hrvatske s EU-om nije neuspjeh niti bi za to itko trebao odgovarati. Hrvatska je dobila okvir za pregovore, što je velik uspjeh i jedna stuba prema pregovorima, ocijenio je predsjednik Mesić. Komentirajući suradnju Hrvatske s Haaškim sudom, Mesić je istaknuo kako Hrvatska do kraja surađuje te da je od 626 haaških zahtjeva pozitivno odgovorila na 625 i ostao je samo slučaj generala Gotovine.

ZAGREB - HSLS se protivi Vladinu prijedlogu zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO) i inzistira da se provede referendum o njegovu donošenju, izvijestila je HSLS-ova saborska zastupnica Đurđa Adlešić na današnjoj konferenciji za novinare. Adlešić je izrazila bojazan da će taj zakon kroz saborsku proceduru proći nezapaženo, u sjeni "velikih" europskih tema. Neobično je da je izrada zakona od vitalnog interesa za hrvatske građane prepuštena isključivo Ministarstvu kulture, iako je, očito, riječ o temi koja zahtijeva multidisciplinarni pristup, u suradnji s ministarstvima poljoprivrede i zdravstva, ocijenila je Adlešić.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Hrvatska udruga sindikata (HUS), kao i njihovi članovi Sindikat državnih službenika i namještenika i Sindikat vojnih službenika i namještenika, zatražili su danas od Središnjeg ureda državne uprave nadzor upravne inspekcije u Ministarstvu obrane (MORH), jer već tri godine nisu doneseni propisi o dodacima na plaću zbog uvjeta rada, težine i naravi posla i odgovornosti. Sindikati su već ranije zatražili da Vlada raspravi stanje u MORH-u i odredi mjere radi izvršavanja poslova državne uprave iz svojeg djelokruga, ali se Vlada na njihov dopis uopće nije očitovala.

ZAGREB - Pred saborskim Istražnim povjerenstvom za riječko brodogradilište 'Viktor Lenac' iskaz je danas dao predsjednik Uprave Raiffeisen banke (RBA) za Hrvatsku Zdenko Adrović, koji je na 30-ak postavljenih pitanja odgovorio s "To je bankarska tajna". Adrović je, pozivajući se na Zakon o bankama, odbio govoriti o 11 milijuna kuna jamstava koja je država izdala 'Lencu' na ime zaduživanja u RBA, o tome kako je RBA došla u posjed 105.000 dionica riječkog brodogradilišta, te zašto se potraživanja odrekla za simbolični jedan euro. Adrović je odgovorio jedino na pitanje o njegovu odnosu s bivšim direktorom 'Lenca' Damirom Vrhovnikom, koji je, tvrdi, uvijek bio isključivo profesionalne naravi.

SPLIT - Dopredsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević upozorio je danas da hrvatska brodogradnja proživljava dosad najtežu krizu, a država ne reagira jer se sve što je dosad učinila svelo na vatrogasne mjere i kupovanje socijalnog mira, pa su tako i provedene sanacije u konačnici išle na štetu radnika. Matijašević je na konferenciji za novinare ustvrdio da se država kao vlasnik brodogradilišta ne može amnestirati od odgovornosti za financijske dubioze u brodogradnji. Kako će se stanje u brodogradnji financijski konsolidirati ako Vlada nema strategiju rješavanja problema, već u dnevnopolitičke svrhe poseže za kratkoročnim mjerama poslije kojih je stanje još gore, a budućnost neizvjesnija, kazao je Matijašević.

ZAGREB - Prema sindikalnoj košarici Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u veljači porasli su 2,55 posto u odnosu na siječanj, što je još jedan pokazatelj da se u Hrvatskoj sve teže živi, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare NHS-a. Košarica za veljaču iznosi 6.364 kune, a prosječna plaća, koja je u prosincu iznosila 4.312 kuna, pokriva 67,75 posto minimalnih troškova, što je za 2,38 posto manje nego prethodnog mjeseca.

ZAGREB - Troškovi sprovoda u Hrvatskoj iznose više od 6.000 kuna, a ako obitelj pokojnika mora kupiti grob i spomenik neće proći ispod 42.000 kuna, upozorili su Nezavisni hrvatski sindikata (NHS) na današnjoj konferenciji za novinare. Trošak najjeftinijeg ukopa je 6.000 kuna, uz pretpostavku da već postoji grobno mjesto i spomenik, a u to nisu uračunati troškovi vjerskog obreda ni mise zadušnice, kao ni karmina. Zemljani grob može se kupiti po cijeni i ispod 1.000 kuna, no zidana grobnica teško se može naći ispod 13.000 kuna, pokazuju podaci NHS-a.

ŠIBENIK - Šibensko-kninska policija priopćila je da su plakate s likom odbjeglog haaškog optuženika generala Ante Gotovine po središtu Šibenika lijepila dvojica muškaraca, koje je policija zatekla u tom poslu jutros u 4 sata. Oni su sa šibenskog područja, a zalijepili su 148 plakata na pročeljima zgrada i staklenim površinama u gradskom središtu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙