FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSSH jedini predstavnik hrvatskih sindikata na prosvjedu u Bruxellesu

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Predstavnici Saveza samostalnihsindikata Hrvatske (SSSH) sudjelovat će 19. ožujka u Bruxellesu namirnom prosvjedu nazvanom "Eurodemonstracije - borba za socijalnuEuropu" na kojem se očekuje oko 50 tisuća prosvjednika iz 50 europskihsindikata, priopćeno je danas iz SSSH.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) sudjelovat će 19. ožujka u Bruxellesu na mirnom prosvjedu nazvanom "Eurodemonstracije - borba za socijalnu Europu" na kojem se očekuje oko 50 tisuća prosvjednika iz 50 europskih sindikata, priopćeno je danas iz SSSH.

Oni će time iskazati neslaganje s namjerom Europskog vijeća da na sjednici 22. i 23. ožujka redefinira pojedine strateške odrednice Lisabonske strategije, koje bi u konačnici rezultirale nižim standardom radnika, slabijim napretkom i lošijom socijalnom skrbi te znatno nižim ekološkim standardima.

Prosvjed organizira Europska konfederacija sindikata (ETUC) koja okuplja više od 60 milijuna radnika širom Europe. Predstavnici sindikata iz cijele Europe tražit će novo zapošljavanje i veća socijalna prava, odnosno održavanje ravnoteže između ekonomskih i socijalnih prava te zaštite okoliša u kontekstu najavljene reforme makroekonomske politike. Sindikati će tražiti i odbacivanje predložene Direktive o uslugama na unutarnjem tržištu nizozemskog liberala Fritsa Bolkensteina koja predviđa potpuno uvođenje gospodarskih tržišnih mehanizama i u područja u kojima dotada nisu postojali - obrazovanja, zdravstva i kulture.

Povod prosvjedu je proljetno zasjedanje Vijeća Europske unije 22. i 23. ožujka kada će lideri Europske unije razgovarati o novim odrednicama Lisabonske strategije. Europsko vijeće je na sjednici u Lisabonu 2000. donijelo strategiju s ciljem provedbe ekonomskih reformi koje su trebale omogućiti da EU do 2010. postane najkonkurentnije svjetsko gospodarstvo. ETUC je podržao reforme, no pet godina nakon Lisabona rezultati su poražavajući i sasvim je očigledno da se zadani ciljevi do 2010. neće ostvariti, pa EU razmišlja o definiranju novih strateških odrednica, stoji u priopćenju.

Uz predstavnike SSSH u Bruxellesu će biti i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak i predsjednica Matice hrvatskih sindikata javnih službi Zdenka Gizdić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙